Nieuws/Financieel
2067578861
Financieel

Op de beursvloer

AEX zakt met kater Galapagos flink weg; hoofdrol Randstad

De AEX moest woensdag uiteindelijk flink terrein prijsgeven met een terugval tot onder de 560 punten. Beleggers namen een afwachtende houding aan met het oog op het politieke overleg over nieuwe coronasteun in de VS. Bij de hoofdfondsen lag Randstad goed in de markt na de cijfers. Galapagos en RD Shell speelden het sentiment parten.

De AEX-index eindigde 1,2% lager op 557,40 punten. De AMX daalde 0,7% naar 830,66 punten.

De koersborden elders in Europa kleurden nog iets roder. Parijs en Frankfurt lieten tot 1,9% liggen.

Minister Steven Mnuchin (Financiën) en Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, misten de voor dinsdag gestelde deadline voor het opstellen van een nieuw steunpakket voor gedupeerden van de coronacrisis in de VS. Maar zij kwamen wel dichterbij een akkoord en spreken naar verwachting vandaag verder.

Rol Witte Huis

Volgens Teeuwe Mevissen, econoom bij Rabobank, zijn er bij de onderhandelingen drie partijen die gezamenlijk tot een deal moeten komen over nieuwe coronasteun. „Naast de Democraten en de Republikeinen heeft ook het Witte Huis een belangrijke rol. Het is aan Munchin de taak om iedereen op één lijn te krijgen over de omvang en voorwaarden van het steunpakket, waarbij het Witte Huis al wat naar de Democraten is opgeschoven.”

De snel naderende Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november blijven ook het sentiment beheersen, stelt Mevissen. Hij wijst er op dat Trump in de peilingen in de belangrijke swingstate Florida zijn achterstand heeft teruggebracht. „Het is afwachten of het scenario dat Biden president wordt en een meerderheid krijgt in het Congres gaat uitkomen. Het is zo goed als zeker dat een van de partijen een hertelling wil gelet op het groot aantal stemmen via de post.”

Verder vragen de voortslepende Brexit-onderhandelingen nog steeds de aandacht. Volgens Mevissen heeft Europa waarschijnlijk ingefluisterd door bondskanselier Merkel een handreiking gedaan aan de Britten. „In ons basisscenario gaan we er nog steeds van uit dat er vóór de deadline van eind december een deal uit de bus komt.”

Galapagos gebeten hond

In de AEX dook Galapagos 6,8% omlaag. Goldman Sachs gaf een verkoopadvies voor het biotechnologieconcern. De zakenbank verlaagde bovendien haar koersdoel voor het aandeel Galapagos fors van €108 naar €87.

Unibail werd 5,1% afgewaardeerd. Een groep aandeelhouders kwam vorige week in verzet tegen een aandelenemissie van het winkelvastgoedfonds, maar volgens president-commissaris Colin Dyer is hun alternatieve plan ’onhaalbaar’.

Philips raakte 2,1% kwijt. Begin deze week reageerden beleggers nog tevreden op de kwartaalresultaten van het zorgtechnologieconcern. Voor KPN hadden beleggers 2,1% minder over.

Unilever dat morgen de boeken open doet, gleed 1,4% weg. Het andere zwaarwegende fonds RD Shell moest 1,8% afstaan vanwege de wegzakkende olieprijzen.

AkzoNobel zakte 0,8%. Het verfconcern boekte afgelopen kwartaal een duidelijk hogere winst, maar blijkbaar hadden beleggers op iets meer gerekend. De verffabrikant profiteerde in het voorbije kwartaal vooral van kostenbesparingen.

Randstad schoot 6,2% omhoog. De uitzender liet in het derde kwartaal verder herstel zien, nadat het concern eerder een flinke klap kreeg van de coronacrisis. Randstad zette in de periode wel beduidend lagere resultaten in de boeken dan een jaar geleden. Maar de cijfers waren over het algemeen beter dan analisten hadden verwacht. Volgens Van de Groep is het afwachten hoe Randstad in het vierde kwartaal gaat presteren met de komst van de tweede coronagolf die de vraag op de uitzendmarkt parten kan gaan spelen. „Mogelijk kunnen ze ook profiteren doordat vast personeel niet kan werken vanwege de quarataine.”

Verzekeraar Aegon boekte een winstje van 0,2%. Adyen (+0,1%) meldde een opvolger te hebben gevonden voor technologiedirecteur en medeoprichter Arnout Schuijff. Zijn rol bij de betalingsverwerker zal met ingang van het nieuwe jaar worden overgenomen door Alexander Matthey. Hij werkt al ruim vijf jaar voor Adyen.

Fugro blinkt weer uit

In de AMX was Pharming in trek met een winst van 1,9%. Het biotechbedrijf liet weten van de Europese Commissie de weesgeneesmiddelenstatus te hebben ontvangen voor zijn medicijn leniolisib. Dat is een medicijn voor de behandeling van APDS, een zeldzame en ernstige aandoening aan het immuunsysteem.

Na een bedrukte start zag Fugro de koers nog eens 3,8% aantrekken. Daarmee kreeg de juichstemming van dinsdag mede om de goede gang van zaken een mooi vervolg. PostNL viel ook in de smaak met een 3,1% hogere koers.

Logistiek vastgoedfonds WDP (-0,5%) scherpte de winstprognose voor heel het jaar aan en rekent nu op een winst per aandeel van €1. Eerder werd uitgegaan van een bandbreedte van €0,95 tot €1,00.

Smallcapfonds Nedap (+2,4%) kwam dinsdag na de slotbel al met een kwartaalupdate. Het technologiebedrijf zag de omzet in het derde kwartaal met 5 procent dalen ten opzichte van een jaar geleden.

Ook de lokaal genoteerde maker van vlees- en visverwerkende machines Marel (+1,3%) kwam na de slotbel met cijfers. Het bedrijf boekte afgelopen kwartaal minder omzet en winst.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.