Nieuws/Financieel
2067787
Financieel

Brexit kost Britten £900 per huishouden

De brexit gaat de Britten steeds meer pijn doen. Voorlopig kost de uittreding uit de Europese Unie de Britten per huishouden £900 (€1027), berekent de Bank of England. Dat bedrag zal waarschijnlijk oplopen.

Sinds de stemming over brexit is het besteedbaar inkomen van de Britten teruggelopen, terwijl de economie wel doorgroeit.

Dat groeitempo is 1% minder dan eerder werd verwacht. Maar als alle steun wordt afgetrokken dan groeit de Britse economie 1,75 tot 2% minder dan de bankiers hadden becijferd.

De Beast from the East, het sneeuwfront uit Oost-Europa, heeft zijn economie deels ook geraakt, aldus BoE-voorzitter Mark Carney dinsdag tegenover Britse parlementsleden.

Carney schreef de £900 per huishouden direct toe aan de brexit-effecten: bedrijven die minder investeren, zakenrelaties die minder met Britse bedrijven zaken doen en consumenten die voorzichtiger geworden in aanloop naar de daadwerkelijke afscheiding.

Dat bedrag is ook slechter dan de Bank of England vooraf zelf had ingeschat.

Beleidsmakers van de centrale banken zien dat de inflatiestijging hen ertoe dwingen per jaar twee rentestappen in te voeren.

In het Verenigd Koninkrijk is een beweging op gang gekomen om de brexit opnieuw als referendumpunt voor te leggen aan de Britse bevolking, hoewel zowel de Conservatieven als Labour tegen is.