Nieuws/Financieel
2068499
Financieel

Live hoorzitting Facebook

Zuckerberg onder vuur in Brussel

Zuckerberg verdedigt zich tegenover het Europees Parlement.

Zuckerberg verdedigt zich tegenover het Europees Parlement.

Durft Facebook-topman Mark Zuckerberg zich in Brussel concreter vast te leggen op strengere privacybescherming voor zijn gebruikers dan hij in het Amerikaanse Congres deed? Die vraag is volgens privacydeskundigen cruciaal wil Zuckerberg niet tegen nieuw onderzoek van Europese toezichthouders aanlopen.

Zuckerberg verdedigt zich tegenover het Europees Parlement.

Zuckerberg verdedigt zich tegenover het Europees Parlement.

Zuckerberg geeft dinsdagavond tussen 18:20 en 19:30 uur live toelichting in het Europees Parlement. Volg het hier

Onze correspondent Ruud Mikkers is bij de hoorzitting:

Naar verwachting heeft de oprichter en ceo opnieuw zijn excuses aangeboden. Zuckerberg zei dat Facebook onvoldoende verantwoordelijkheid heeft genomen rond gebruikersdata, nepnieuws en buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen.

Zuckerberg wees erop dat het bedrijf maatregelen heeft genomen omdat er wereldwijd de komende achttien maanden belangrijke verkiezingen worden gehouden, waaronder in de VS en de EU. ,,In 2016 waren we te langzaam om Russische inmenging in verkiezingen te ontdekken'', zei hij.

Lastig

Hij staat tegenover fractievoorzitters en de rapporteur van de commissie voor Burgerlijke vrijheden. In het Europees Parlement beantwoordt hij allereerst hoe het kon dat gegevens van 87 miljoen gebruikers zonder hun toestemming in de handen konden komen van bedrijven.

Onder andere dataverwerker Cambridge Analytica gebruikte Faceboook-gegevens en profielen over politieke voorkeur, persoonsgegevens en relaties. Het deelde die onder andere voor de Amerikaanse verkiezingscampagne van de Republikeinen.

Strengere regels

Facebook kwam daar volgens het eerdere verhoor pas laat achter. Sindsdien is die mogelijkheid geblokkeerd. Gebruikers moeten vooraf toestemming geven.

De stemming onder de fractievoorzitters in Brussel die tegenover Zuckerberg zitten zal gespannen zijn. Techbedrijven hebben het er al relatief zwaar.

Amerikaanse vertegenwoordigers werden na de hoorzitting in media weggezet als ondeskundig, hun Europese tegenhangers zullen scherper willen overkomen.

Het sentiment is veranderd: in de VS vragen organisaties om opsplitsing van het netwerk met 2,1 miljard gebruikers.

Tegelijkertijd heeft Facebook een serie maatregelen aangekondigd om oude problemen te voorkomen. Daaronder een aparte privacyknop. In gebruikersaantallen heeft Facebook nauwelijks schade geleden.

,,Hij zal om te beginnen zeer concrete en onderbouwde antwoorden moeten geven. Niet voor de bühne praten en vluchten in dat Facebook er later op terug zal komen of dat Zuckerberg zijn best gaat doen”, zegt David Korteweg van privacyorganisatie Bits of Freedom. ,,Daar komt hij waarschijnlijk nu niet meer mee weg. Het zou inhoudelijk zeer onbevredigend zijn.”

Koopgedrag gevolgd

Cruciaal is daarnaast dat burgers in de Europese Unie volledig inzage krijgen in de gegevens die Facebook over ze verwerkt, inclusief de profielen die Facebook van hen maakt, zegt Korteweg.

Dat geldt voor afgelopen jaren en de periode na de hoorzitting in de VS. ,,Zuckerberg zou concreet moeten kunnen beantwoorden of Facebook adverteerders in staat stelt om je bijvoorbeeld op basis van je politieke voorkeur of religieuze achtergrond te benaderen en hoe je dit als gebruiker kan tegengaan.”

Ten derde moet Facebook aangeven of het weet waar alle data van gebruikers belandt. Cambridge Analytica kon gebruik maken van de mogelijkheid die Facebook bood. Die weg is afgesloten, maar Brussel zal doorvragen of deze weg voor alle andere bedrijven is afgesloten. En hoe consumenten binnen de instellingen van Facebook er zelf voor kunnen zorgen dat hun data niet bij derden komt.

Privacy-proof

Ten slotte gelden vanaf vrijdag in Europa nieuwe privacyregels. Zuckerberg krijgt de vraag voorgelegd of Facebook aan die veel strengere dan Amerikaanse eisen voldoet. ,,Zal hij die strengere norm gaan omarmen? Dat zou wel een doorbraak zijn. ,,Er lopen al verscheidene onderzoeken in Europa tegen Facebook, ook inNederland, voor het overtreden van de huidige privacyregels. Zal hij de nieuwe regels die vrijdag in werking treden gaan omarmen?” vraagt Korteweg zich af. Dat zou wel moeten. ,,Dat moet klip en klaar op tafel komen.”