Nieuws/Financieel
2069519
Financieel

Kritiek op gezichtsherkenning Amazon

Gezichtsherkenning via software is al mogelijk.

Gezichtsherkenning via software is al mogelijk.

Amazon, ’s werelds grootste online winkel, moet stoppen met het verkopen aan de Amerikaanse politie van zijn software die op straat en op het web gezichten kan herkennen en vergelijken.

Gezichtsherkenning via software is al mogelijk.

Gezichtsherkenning via software is al mogelijk.

Dat heeft onder andere de ACLU, de Amerikaanse burgerrechtbeweging, met klem aan het webbedrijf gevraagd. De beweging vindt het ongepast dat een commercieel bedrijf de diensten levert aan de overheid.

De American Civil Liberties Union claimt marketingmateriaal van Amazon te hebben bemachtigd in meerdere Amerikaanse staten voor het zogeheten Rekognition-programma.

Real time zoekactie

Het bedrijf claimt daarmee real time gezichtsherkenning van tientallen miljoenen gezichten te kunnen verzorgen, en in een drukke menigte tot honderd gezichten eruit te kunnen halen die aan beschrijvingen voldoen. Amazon heeft onder andere opsporingsdiensten in Oregon als klant.

De kritiek komt op het moment dat grote technologiebedrijven vanwege hun toepassingen onder vuur liggen van overheden en het publiek, vooral na de onthullingen over het gebruik van gegevens van Facebook-leden.

Tegen de Washington Post, eigendom van Amazon-eigenaar Jeff Bezos, stelde het bedrijf dat het gebruik van de software bij kopers wordt teruggedraaid als die er misbruik van maken.

Dat is volgens de ACLU niet genoeg. Het zal tot geautomatiseerde opsporing leiden, stelt zij.