Financieel/Geld
2069719019
Geld

Verzekering elektrische auto honderden euro’s duurder

Goed opletten of een elektrische auto geen duurkoop is.

Goed opletten of een elektrische auto geen duurkoop is.

AMSTERDAM - Wie overstapt van een ’gewone’ benzineauto naar de elektrische variant en denkt goedkoper uit te zijn met de huidige benzineprijzen, moet wel alle kosten in ogenschouw nemen. Zoals ook de jaarlijkse premie van de verzekering. Die is voor een stekkerauto een stuk hoger, concludeert vergelijkingssite Geld.nl.

Goed opletten of een elektrische auto geen duurkoop is.

Goed opletten of een elektrische auto geen duurkoop is.

De maandpremie voor de autoverzekering voor zowel nieuwe als tweedehands auto’s ligt gemiddeld €10 tot €25 hoger, wat neerkomt op zo’n €120 tot €350 per jaar. „Een elektrische auto heeft een hogere aanschafprijs en is, vooral door het accupakket, veel zwaarder dan een auto op benzine”, verklaart Amanda Bulthuis van Geld.nl.

Aan de andere kant betaalt de elektrische autorijder tot 2025 geen wegenbelasting en is opladen vaak goedkoper dan benzine tanken, hoewel ook energieprijzen hard stijgen gezien de situatie in Oekraïne. Bulthuis: „Die besparingen wegen waarschijnlijk wel op tegen de hogere verzekeringspremie. Alleen door rekening te houden met al die kostenposten, kun je persoonlijk berekenen wat de beste keuze is.”

Verschillen groot

Geld.nl onderzocht voor acht verschillende elektrische auto’s, zowel nieuwe als tweedehandse modellen, wat het kost om deze te verzekeren en keek daarbij ook wat het kost om een vergelijkbare benzineauto te verzekeren. Overigens zag de vergelijker dat juist bij de elektrische auto’s de premieverschillen tussen de verzekeraars groot zijn. „Gemiddeld was het verschil tussen de goedkoopste en duurste verzekering bij de elektrische auto’s €80 per maand. Dat is €960 per jaar. Het loont dus om verschillende autoverzekeringen te vergelijken, zeker als je een elektrische auto gaat verzekeren”, aldus Bulthuis.