Financieel/Ondernemen
2070749
Ondernemen

#DOORBREKER Geert-Jan Schrijen van Intrinsic ID

Unieke vingerafdruk voor elke chip

Geert-Jan Schrijen heeft de wereld de afgelopen tien jaar flink zien veranderen.

Geert-Jan Schrijen heeft de wereld de afgelopen tien jaar flink zien veranderen.

Eindhoven - Ook al maakt een fabrikant zijn chips zo identiek mogelijk, elk exemplaar heeft door kleine variaties in het productieproces zijn eigen identiteit. Technologie van het Eindhovense Intrinsic ID brengt zelfs het kleinste verschil in de atomen van de siliciumlaag aan het licht.

Geert-Jan Schrijen heeft de wereld de afgelopen tien jaar flink zien veranderen.

Geert-Jan Schrijen heeft de wereld de afgelopen tien jaar flink zien veranderen.

„We gebruiken deze verschillen om uit elke chip een eigen ‘vingerafdruk’ uit te lezen”, vertelt Geert-Jan Schrijen, medeoprichter van Intrinsic ID. „Dat wordt belangrijker nu meer en meer apparaten verbonden zijn met internet. Ze communiceren vaak autonoom met elkaar en dankzij onze technologie kunnen ze zelf verifiëren of ze met het juiste apparaat praten.”

Het unieke aan de technologie is dat er geen sleutel voor hoeft te worden opgeslagen en deze dus ook niet gestolen kan worden. „Als er wel een sleutel nodig is, wordt deze berekend uit de door ons geïdentificeerde vingerafdruk”, legt Schrijen uit. Dit betekent niet zonder meer dat apparaten niet meer gehackt kunnen worden. „Wij leveren een belangrijke basiscomponent van de beveiliging, maar uiteindelijk gaat het om alle maatregelen bij elkaar.”

Intrinsic ID is tien jaar geleden opgericht als spin-off van Philips Research. Inmiddels zit de technologie in meer dan honderd miljoen chips verwerkt, waaronder de NXP-chips in bankpassen. Schrijen verwacht dat binnen niet al te lange tijd meer dan een miljard apparaten de technologie gebruiken.

„De wereld zag er tien jaar geleden heel anders uit. Van het internet of things was nog geen sprake en het nieuws was niet wekelijks gevuld met verhalen over aanvallen op digitale systemen. Het kostte toen meer tijd om chipfabrikanten te overtuigen van het belang van onze technologie.”

Was het in de beginjaren de strategie om de technologie in de vorm van een miniem hardwareblokje aan de chip toe te voegen, inmiddels heeft het bedrijf een software-oplossing waardoor het ook toegepast kan worden op bestaande chips. „Daar is veel interesse voor. Fabrikanten realiseren zich in toenemende mate dat hun producten veiliger moeten worden. Met onze software kun je de beveiliging opschroeven, zelfs van producten die al op de markt zijn.”