Nieuws/Financieel
2072226472
Financieel

Ahold haalt zomer in huis op groen Damrak

Op het Damrak zat de stemming er woensdag goed in. Sterke resultaten van Ahold Delhaize droegen bij om de teleurstelling over een domper uit de Amerikaanse arbeidsmarkt weg te nemen. Wolters Kluwer viel ook in de smaak in reactie op de cijfers. Arcelor Mittal liet ook een zonnig beeld zien. In de Midkap blonk OCI uit.

De AEX-index eindigde 0,9% in de plus op 563,05. Tussentijds werd nog een hoogste dagniveau van 566,30 punten neergezet. De AMX steeg 1,6% naar 786.35 punten.

Elders in Europa kleurden de borden ook groen. Parijs en Frankfurt dikten 0,9% respectievelijk 0,5% aan.

In de middag kwam er een teleurstellend cijfer over de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven naar buiten. Het aantal nieuwe banen gemeten door salarisverwerker ADP kwam in de afgelopen maand fors lager uit dan economen vooraf hadden voorzien. Volgens Stefan Koopman, econoom bij Rabobank, is het steeds meer zichtbaar in de economische cijfers dat de herstelkracht van de Amerikaanse economie aan het afzwakken is. Hij wijst er op dat de deur daardoor verder open is gezet voor de Republikeinen en de Democraten om met een nieuw stimuleringspakket over de brug te komen. „Het is van groot belang dat de koopkracht van consumenten in de VS op peil wordt gehouden om te voorkomen dat de macrocijfers in het derde kwartaal verder gaan verslechteren.”

In de ochtend liet de dienstensector van verschillende Europese landen in juli nog een opgeklaard beeld zien na de stevige dip in april en de eerste stabilisering in mei en juni. Koopman geeft aan dat ook in Europa fiscale stimulering noodzakelijk blijft om de coronaschade voor dit jaar zo veel mogelijk te beperken.

Rein Schutte, beleggingsadviseur bij Noesis Capital Management, benadrukt dat beleggers zich gesteund voelden door overwegend meevallende bedrijfsresultaten en het herstel in de Europese dienstensector. „Een week eerder werd er nog gevreesd voor een economische afkoeling, maar deze week hebben beleggers de zorgen weer van zich afgeschud.”

Schutte houdt er rekening mee dat de AEX deze maand per saldo weinig in beweging zal komen. „Ik zie weinig aanleiding waardoor de koersen hard omhoog zullen gaan tenzij er op korte termijn een coronavaccin komt. Aan de andere kant ligt er naar verwachting ook geen grote daling in het verschiet met het oog op het geplande nieuwe steunpakket van de Amerikaanse overheid.”

Ahold Delhaize blinkt uit

In de AEX viel Ahold Delhaize goed in de smaak met een koerssprong van 5,3% nadat eerder op de dag nog het hoogste niveau ooit werd aangetikt tot ruim boven de €26. Het supermarktconcern verdubbelde de winst in het tweede kwartaal en schroefde zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com profiteerde opnieuw van hamstergedrag van consumenten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, net als in het eerste kwartaal. Topman Frans Muller stelde ook dat Ahold geen bod heeft uitgebracht op branchegenoot Hema. De verhoging van het dividend gaf de koers een extra steun in de rug, stelt Schutte.

Wolters Kluwer was ook in trek en werd 3,3% meer waard. De informatieleverancier behaalde in de eerste zes maanden van het jaar een omzetgroei naar €2,3 miljard. De autonome omzetgroei kwam in de verslagperiode uit op 3%. Wolters Kluwer gaf geen prognose voor de rest van dit jaar. Staalfabrikant ArcelorMittal pakte met een eindsprint de koppositie en ging 5,6% vooruit.

ASR kreeg er 4,3% bij na de melding van de verzekeraar om haar dividenduitkering en aandeleninkoopprogramma te hervatten. Beide waren eerder tijdelijk opgeschort in verband met de coronacrisis, maar na een aankondiging hierover door De Nederlandsche Bank (DNB) is het voor de beursgenoteerde onderneming weer mogelijk geld uit te keren aan de aandeelhouders. ASR zal €1,20 per aandeel uitkeren als een speciaal dividend, wat gelijk is aan het opgeschorte slotdividend van 2019.

Shell steeg 1% geholpen door een flink aantrekkende olieprijzen, die naar het hoogste niveau in vijf maanden stegen na een onverwachte daling van de Amerikaanse olievoorraden.

Het aantal verliezers was ruim in de minderheid. Telecomconcern KPN zakte 1,8%. ASML had ook een mindere dag met een terugval van 0,9%. Heineken gleed 1,2% weg.

In de AMX stal kunstmestfabrikant OCI de show met een koerssprong van 8,1%. Het bedrijf liftte mee op goede kwartaalcijfers van de Amerikaanse branchegenoot Mosaic. Air France KLM schoot 6,8% omhoog. Het luchtvaartconcern was dinsdag ook al 5% in herstel. PostNL sprintte 4,3% vooruit in navolging van de rally bij de Belgische branchegenoot Bpost.

Arcadis (-0,5%) liet weten zijn aandelen in het Braziliaans samenwerkingsproject voor duurzaam gas ALEN te hebben verkocht aan zijn lokale partner Porto de Cima Concessões. In december vorig jaar kondigde het advies- en ingenieursbureau al aan te stoppen met investeren in het project, omdat de resultaten tegenvielen. Arcadis trof toen een voorziening van €85 miljoen. Nu betaalt de onderneming €6 miljoen aan schuld terug en geeft het een deel van de voorzieningen vrij. „Ik ben erg blij met het akkoord”, zegt topman van Arcadis Peter Oosterveer. „Met de afronding van de transactie vandaag kunnen we eindelijk deze oude kwestie achter ons laten.”

GrandVision koerste 0,6% in de min. De eigenaar van optiekketens als Pearle en Eye Wish, is in de eerste helft van het jaar stevig in de rode cijfers gedoken. Vanwege de corona-uitbraak waren veel winkels tijdelijk gesloten en dat drukte flink op de verkopen. Wel is er volgens het bedrijf sinds het heropenen van de filialen in diverse landen sprake van een stevig herstel. GrandVision benadrukte nog steeds achter de overnamedeal met EssilorLuxottica te staan ondanks de juridische strijd met de brillengigant.