Nieuws/Financieel
2072846497
Financieel

Staat steekt innovatiegeld in lingerie en Jopenbier

De overheid investeert onder meer in Jopenbier

De overheid investeert onder meer in Jopenbier

De Nederlandse overheid heeft via zijn investeringsvehikel DVI honderdduizenden euro's geïnvesteerd in het lingeriebedrijf van Marlies Dekkers en de Haarlemse stadsbrouwerij Jopen. Stimuleringsgeld dat bestemd is voor innovatieve bedrijven, ging ook naar het televisieproductiebedrijf Tuvalu, hypotheekadviseur Ikbenfrits, maaltijdbedrijf Eetgemak, ticketverkoper Tiqets en in het PR-bureau Kingfisher.

De overheid investeert onder meer in Jopenbier

De overheid investeert onder meer in Jopenbier

Dat meldt Het Financieele Dagblad. De krant heeft een overzicht dat het Dutch Venture Initiative (DVI) op verzoek van de krant heeft vrijgegeven. Het overheidsinitiatief is in 2013 opgezet als een zogenoemd 'fonds van fondsen' om snelgroeiende innovatieve bedrijven te ondersteunen. De gedachte was dat deze risicovolle bedrijven na de kredietcrisis onvoldoende financiering konden vinden op de vrije kapitaalmarkt. Bijna alle Europese landen hebben zo'n investeringsvehikel.

Dekkers past volgens DVI in de investeringsstrategie omdat het lingeriebedrijf aan een tweede leven is begonnen, met behulp van een onlinestrategie. Ook bedrijven als Tuvalu en Ikbenfrits zijn "innovatief in de transitie van de oude naar de nieuwe economie". Deskundigen reageren echter kritisch op de overheidsinvesteringen in bedrijven als Marlies Dekkers en Jopen.