Nieuws/Financieel
2075061957
Financieel

Apple moet miljoenen betalen aan ACM om eisen datingapps

DEN HAAG (ANP) - Apple heeft niet aan de eisen van toezichthouder ACM voldaan om meerdere betalingsmethoden toe te laten voor datingapps.

Op meerdere punten blijft het techbedrijf in gebreke, meent de waakhond die daarom een eerder opgelegde last onder dwangsom gaat innen. Die bedraagt €5 miljoen per week dat het bedrijf zich niet aan de regels houdt, met een maximum van €50 miljoen.

De ACM had vorig jaar bepaald dat Apple datingapps ook de mogelijkheid moest bieden om andere betalingssystemen dan alleen dat van Apple te gebruiken. Het Amerikaanse bedrijf kreeg daarvoor een deadline opgelegd die ruim een week geleden afliep. Apple stelde toen ook de regels aan te passen en daarmee aan de eisen van de ACM te hebben voldaan, ook al ging het techconcern ook in beroep tegen de uitspraak.

Niet voldoende

De aanpassingen die Apple deed zijn niet voldoende, zegt het ACM nu na onderzoek. Zo heeft het bedrijf de voorwaarden niet aangepast, waardoor datingapps nog steeds geen gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen. Ze kunnen slechts hun interesse tonen, stelt de toezichthouder.

Ook werpt Apple volgens de ACM een aantal drempels op voor het gebruikmaken van andere betaalsystemen, wat niet mag volgens de eisen van de waakhond. Zo lijkt het erop dat de datingapps moeten kiezen welk betalingssysteem zij gebruiken, terwijl meerdere opties naast elkaar mogelijk moeten zijn.

Onder vuur

Apple ligt al langer en in meerdere landen onder vuur om zijn beleid rondom de App Store. Daarbij gaat het vooral om de commissie die het bedrijf verlangt van tussen de 15% en 30% en de eis dat het betalingssysteem van Apple wordt gebruikt. De uitspraak van de ACM ging alleen over datingapps, omdat die geklaagd hadden.

Overigens is de boete van tussen de €5 miljoen en €50 miljoen voor Apple niet veel. Het bedrijf maakte in het kwartaal tot en met september $21 miljard winst. Omgerekend is dat meer dan €18,5 miljard.