Nieuws/Financieel
2075142
Financieel

VS onderzoeken beïnvloeding bitcoinkoers

De Amerikaanse justitie onderzoekt of handelaren de koers van bitcoin en andere digitale munten bewust hebben gemanipuleerd. Dat hebben bronnen rond het onderzoek tegen persbureau Bloomberg gezegd.

Het manipuleren van de koersen zou gebeurd zijn door onder meer valse orders uit te zetten om zo anderen te bewegen te kopen en te verkopen. Die valse orders worden dan weer ingetrokken zodra de markt zich in de gewenste richting beweegt. Ook zouden handelaren met zichzelf handelen om zo de indruk te wekken dat er veel beweging op de markt is.

Wildwest

Het onderzoek betekent dat de Amerikaanse overheid de markten van digitale valuta's, die volgens critici een wildwestlandschap zijn, nauwer in de gaten gaan houden. Daarbij werken aanklagers samen met de financiële waakhond Commodity Futures Trading Commission.

In meerdere landen liggen digitale munten al onder een vergrootglas omdat autoriteiten zich zorgen maken over fraude. Zo verbood China beurzen waar de cryptovaluta's worden verhandeld en besloten Japan en de Filipijnen die beurzen te reguleren.

Mede door al die aandacht van overheden is de koers van de bitcoin fors gedaald na een piek van 20.000 dollar in december. De afgelopen weken schommelde de koers tussen de 8000 dollar en 10.000 dollar, maar nu daalt de waarde van de digitale munt verder. De afgelopen dagen zakte een bitcoin naar net boven de 7400 dollar.