Financieel/Ondernemen

SOCIALE ZAKEN Geestverruimend werk bij Hof van Twente

Reïntegreren met druivennat

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen mee op de wijngaard van Ilse en Roelof Visscher.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen mee op de wijngaard van Ilse en Roelof Visscher.

Hof van Twente

Bentelo - Een duurzame wijngaard boven de rivieren: Roelof en Ilse Visscher waren in het jaar 2000 een van de eersten. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen mee met de dagelijkse werkzaamheden bij Wijngaard Hof van Twente.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen mee op de wijngaard van Ilse en Roelof Visscher.

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen mee op de wijngaard van Ilse en Roelof Visscher.

Hof van Twente

Het bedrijf ontstond vanuit een diepgewortelde wens van Roelof om boer te worden. ,,Maar wie geen boerendochter trouwt, moet van de grond af aan beginnen”, aldus Ilse. Het stel ging op zoek naar een niche en vonden deze in Wageningen, waar de tweede commerciële Hollandse wijnmakerij in de maak was. ,,Het leek ons geweldig als dit ook in Twente zou kunnen.”

Dat kon. Het gezin kocht grond om daarop een kleine proeverij met wijnmakerij te bouwen en plantte drie hectare grond aan. De eerste oogst ving direct brons bij de nationale wijnkeuring, de rosé kreeg landelijke bekendheid en later volgde erkenning over de grens. Met een nieuwe wijnmakerij en nog een gaard is het bedrijf anno 2018 een van de grootste van het land, inclusief proeverij en catering.

Ilse, van huis uit GZ-psycholoog, bleef tot 2007 werkzaam als gedragskundige naast het werk op de boerderij. Vanuit haar liefde voor het vak werd Wijngaard Hof van Twente een zorgboerderij. Mensen met een verstandelijke beperking, psychische stoornis, leerproblemen of arbeidshandicap klussen in de gaard, wijnmakerij of in de winkel. ,,Er is zo veel te doen hier en op veel taken ligt geen druk: van snoeien tot bezorgen. Het werk is geestverruimend en geeft zelfvertrouwen.”

Het sociaal ondernemerschap leverde ze in 2015 de titel van ANWB’s ‘meest maatschappelijke uitje op. Het productieproces is duurzaam: resten uit de wijnmakerij gaan terug de gaard in en het bedrijf draait deels op zonnepanelen en een warmtepomp. .