Nieuws/Financieel
207708826
Financieel

Wall Street stijgt door handelshoop

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse beurzen in New York stonden vrijdag halverwege de sessie eensgezind op winst. Beleggers op Wall Street verwerken het nieuws dat de werkloosheid in de Verenigde Staten in april door de coronacrisis is gestegen naar het hoogste niveau in meer dan tachtig jaar. Verder zorgde de toenadering tussen China en de VS om de eerste fase van de handelsdeal tussen de twee landen te verwezenlijken voor enig optimisme.

Rond 19.35 uur noteerde de Dow Jones-index 1,5 procent hoger op 24.222 punten. De brede S&P 500 steeg 1,3 procent tot 2919 punten en techgraadmeter Nasdaq won ook 1,3 procent tot 9096 punten.

Uit het officiële banenrapport bleek dat de werkloosheid in de VS omhoog is geschoten naar 14,7 procent, het hoogste niveau sinds de Grote Depressie in de jaren dertig. Vorige maand gingen 20,5 miljoen arbeidsplaatsen verloren in de grootste economie van de wereld. Door de crisis zijn veel bedrijven gesloten en wordt personeel massaal op straat gezet. In de afgelopen weken hebben al meer dan 30 miljoen Amerikanen een uitkering aangevraagd.

De Chinese vicepremier Liu He, handelsgezant Robert Lighthizer en minister van Financiën Steven Mnuchin spraken af om gunstige voorwaarden te scheppen om het eerste deel van de handelsdeal te verwezenlijken. Daarmee namen de recent opgelopen spanningen tussen de twee grootmachten weer wat af. President Donald Trump gaf China onlangs nog de schuld van de virusuitbraak en dreigde met nieuwe handelstarieven tegen het land.

Uber

Bij de bedrijven was er bovengemiddelde aandacht voor Uber Technologies, het bedrijf achter de taxi-app. Uber heeft in het afgelopen kwartaal voor het eerst in zijn bestaan minder ritten uitgevoerd, maar profiteerde wel van een stijging in het aantal bezorgde maaltijden via bezorgtak Uber Eats. Topman Dara Khosrowshahi ziet naast de snelle toename van voedselbezorging inmiddels alweer lichtpuntjes bij de taxidienst. Het aandeel Uber won 5,7 procent.

Booking

Booking Holding verloor 2,2 procent. Het bedrijf achter onder meer boekingssite Booking.com lijdt flink onder de maatregelen die verschillende landen hebben genomen om de uitbraak van het coronavirus te vertragen. Het aantal geboekte hotelovernachtingen via de platforms nam met 43 procent af. De omzet viel met bijna de helft terug en onder de streep resteerde een verlies van bijna 700 miljoen dollar.

Tesla

Automaker Tesla zou zijn autofabriek in het Californische Fremont, ondanks mogelijke weerstand van autoriteiten willen heropenen. Die fabriek werd in maart noodgedwongen stilgelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus. Het aandeel Tesla steeg 5 procent.

De euro was 1,0852 dollar waard tegen 1,0855 eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent meer op 23,93 euro. Brentolie klom 2,7 procent in prijs tot 30,26 dollar per vat.