Financieel/Geld
2079062977
Geld

Kilometervergoeding vindt na bijna twintig jaar weg omhoog

Amsterdam - De onbelaste reiskostenvergoeding, die sinds 2006 op 19 cent staat, wordt vanaf 2024 verhoogd naar 23 cent.

In het woensdag gepresenteerde coalitieakkoord staat dat het exacte bedrag nog moet worden bepaald, maar binnen de coalitie wordt gesproken over 23 cent. „Een konijn uit de hoge hoed”, reageert Jannes van der Velde van werkgeversvereniging AWVN, die al jaren pleit voor een verhoging. Opmerkelijk genoeg was recent voor het ministerie van Financiën een verhoging niet bespreekbaar.

De roep om die 19 cent te verhogen werd steeds luider vanwege de fors gestegen brandstofprijzen. Ook de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) roept kabinetten al jaren op om die kilometervergoeding – die overigens ook voor de fiets geldt – omhoog te doen. „Ik ben blij dat deze coalitie onze roep heeft gehoord”, zegt Jan van Delft, voorzitter van de VZR. Volgens Van Delft zou het bedrag niet 23 cent maar minstens naar 24 cent moeten zijn. Van Delft: „En wil je de enorm gestegen brandstofprijzen daarin meenemen, dan moet je eigenlijk naar een vergoeding van 34 cent per kilometer.”

Compenseren voor gestegen brandstofprijzen leek tot voor kort uitgesloten omdat de staatskas te veel geld zou kosten en het zou betekenen dat gereden fietskilometers extra vergoed moeten worden, terwijl voor de fiets de kosten niet zo zijn gestegen. Voor de verhoging die nu in de pen zit, wil het nieuwe kabinet 400 miljoen euro uittrekken.

Werkgevers kunnen nu al meer dan die 19 cent betalen en de extra vergoeding ten laste laten komen van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Veel werkgevers doen dit overigens niet.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop