Nieuws/Financieel
2089601558
Financieel

Groen licht fusieplan Berlusconi’s bij Mediaset

Topman Mediaset Pier Silvio Berlusconi

Topman Mediaset Pier Silvio Berlusconi

COLOGNO MONZESE (ANP/BLOOMBERG) - De familie van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft een overwinning behaald op de bijzondere aandeelhoudersvergadering van Mediaset.

Topman Mediaset Pier Silvio Berlusconi

Topman Mediaset Pier Silvio Berlusconi

Het Italiaanse mediaconcern krijgt de meerderheid van de stemmen voor grote wijzigingen in de bedrijfsstructuur. De holdingmaatschappij waarin de belangen van de familie Berlusconi zijn ondergebracht is grote voorstander van die plannen.

Bij de aandeelhoudersvergadering was de opkomst volgens Mediaset 63 procent. Daarmee had het Berlusconi-vehikel Fininvest met zijn belang van 46 procent zich al verzekerd van de benodigde meerderheid van twee derde van alle stemmen van de aanwezige beleggers.

Mediaset wil zijn Italiaanse activiteiten en een meerderheidsbelang in Spaanse activiteiten samenvoegen in een nieuw bedrijf, dat op papier in Nederland zou zijn gevestigd. Die nieuwe opzet zou de slagkracht van Mediaset vergroten in de concurrentiestrijd met entertainmentreuzen als Netflix en Walt Disney.

Een andere grote aandeelhouder, het Franse mediaconcern Vivendi, is fel gekant tegen de hervorming. De Fransen vinden dat hiermee de macht van de Berlusconi's te groot wordt ten koste van andere aandeelhouders. Vivendi kon bij het stemmen evenwel maar beperkt gebruikmaken van zijn belang van 29 procent.