Financieel/Geld
2089925030
Geld

NVM: woningmarkt draait nog goed

NIEUWEGEIN (ANP/DFT) - De crisis op de woningmarkt van 2008 tot 2013 keert met de coronacrisis niet automatisch terug. Dat stelt voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Hij ergert zich aan onheilsprofeten die zeggen dat de woningmarkt onderuit gaat.

Nederlandse grootste makelaarorganisatie vindt dat de woningmarkt goed draait in de zesde week van social distancing-maatregelen. De prijs van een gemiddelde verkochte woning was in de periode tussen 15 maart en 16 april vergelijkbaar met die van een maand ervoor, stelt de NVM.

Daarnaast zien makelaars dat huishoudens met concrete aankoopplannen deze gewoon doorzetten. Het percentage huishoudens dat de koop heeft teruggedraaid, waarbij men zich dus beroept op het voorbehoud, nam de eerste weken van sociale onthouding toe van 2,5% tot 4%. Echter, afgelopen week daalde het percentage weer naar 2,5%, aldus de NVM.

Verder is ook de onderliggende dynamiek op de woningmarkt nu heel anders dan in 2008, concludeert de NVM. De makelaarsclub zette een aantal gegevens zoals het aantal huizenverkopen en historische prijsontwikkeling van de kredietcrisis en de coronacrisis naast elkaar.

De verschillen zijn duidelijk, concluderen de makelaars. De woningnood is nu met een tekort van 315.000 huizen ruim twee keer zo hoog als tijdens de kredietcrisis. Ook wordt er nu minder nieuwbouw geleverd. „Waar we nu te maken hebben met een zeer krappe woningmarkt, was er destijds sprake van een evenwichtige woningmarkt”, aldus Hoes.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo