Nieuws/Financieel
2090523618
Financieel

Indonesië dreigt met maatregelen tegen Airbus

JAKARTA (ANP/BLOOMBERG) - De regering van Indonesië wil dat Indonesische luchtvaartmaatschappijen geen vliegtuigen meer bij Airbus bestellen. Jakarta is kwaad dat de Europese Unie de import op Indonesische biodiesel uit palmolie beperkt. Met maatregelen tegen de Europese vliegtuigbouwer wil het land die maatregel vergelden.

De lndonesische minister van Handel, Enggartiasto Lukita, dringt er bij vliegmaatschappijen niet alleen op aan geen nieuwe Airbus-toestellen meer te bestellen. Hij wil ook dat ze uitstaande orders voor vliegtuigen bij Airbus inwisselen voor bestellingen bij de Amerikaanse concurrent Boeing. Volgens Lukita heeft de medeoprichter van het Indonesische Lion Air al gezegd alle beslissingen van de regering op te volgen.

De Europese Commissie voerde deze maand importheffingen in op biodiesel met palmolie uit Indonesië, ’s werelds grootste producent van de plantaardige olie. Jakarta steunt biodieselproducenten met subsidie en belastingvoordelen. Brussel wil er met de tarieven voor zorgen dat de concurrentie zo eerlijk mogelijk blijft. Het steekt Indonesië ook dat de EU uit zorgen over ontbossing het gebruik van palmolie voor biobrandstof aan banden heeft gelegd.