Nieuws/Financieel
2094647864
Financieel

Winst Flow Traders ruim vertienvoudigd dankzij chaos op beurzen

Amsterdam - De nettowinst van beursintermediair Flow Traders is in het eerste kwartaal bijna veertien keer zo hoog uitgevallen als in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf, dat zijn inkomsten vooral uit handelsactiviteit op de beurzen haalt, profiteerde daarbij van de grote onrust op de financiële markten door de coronacrisis.

Flow Traders zorgt bij bepaalde beleggingsproducten voor de vraag- en aanbodprijzen en strijkt het tussenliggende verschil als inkomsten op. De grillige handel in maart zorgde voor topdrukte, meldt Flow Traders bij zijn bericht over het eerste kwartaal. Doordat zorgen over de pandemie de beurshandel domineerden, liepen bovendien de verschillen tussen aanbod- en vraagprijzen op.

Hierdoor steeg het netto handelsresultaat van Flow Traders met 684 procent tot 495 miljoen euro. Door de grote drukte liepen ook de personeelskosten bij de flitshandelaar op, maar minder scherp dan de inkomsten.

Tentjes op kantoor

Het bedrijf wilde voorkomen dat werknemers het bedrijf niet konden bereiken en zo handel zouden mislopen. Daarom sliep een deel van hen in tentjes op de werkvloer en werder er slaapzalen opgericht. Ook werkte al snel 80% van de werknemers thuis. Dit ’bedrijfscontinuïteitsplan’ kostte €0,9 miljoen.

Daardoor bleef er onder de streep 262 miljoen euro over, tegenover 19,2 miljoen euro een jaar eerder. Vervelen deden die werknemers op kantoor zich ook niet. Flow Traders meldde dat de handelsactiviteit vergeleken met het vierde kwartaal van vorig jaar met 100% is gestegen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 nam de handelsactiviteit met 80% toe.

De nettohandelsinkomsten van €495 miljoen lagen wel 30% boven de verwachtingen van Petercam-analist Michael Roeg. Analisten hadden gemiddeld gerekend op €420 miljoen aan netto handelsresultaat. De klinkende cijfers van vandaag betekenen dat Petercam de verwachting voor het hele jaar optrekt, al verwacht Roeg dat de beurshandel in de loop van het tweede kwartaal weer normaliseert.

Het martkaandeel van Flow Traders daalde op jaarbasis wel iets. De waarde van de verhandelde indexproducten wereldwijd steeg met 80%, terwijl Flow Traders op 71% bleef steken.