Nieuws/Financieel
209523921
Financieel

Banken zetten krabbel onder klimaattoezegging

Amsterdam - Nederlandse financiële instellingen zetten woensdag hun handtekening onder afspraken die moeten bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs. Over de concrete maatregelen die ze nemen tegen CO2-uitstoot, is nog veel onbekend.

Banken, pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders beloven in hun zogeheten commitment uiterlijk in 2022 eigen, heldere klimaatdoelstellingen te presenteren. Zo willen ze onder andere bijdragen aan de financiering van de overgang naar schonere energie.

Vanaf volgend jaar rapporteren ze hoeveel CO2 met hun beleggingen en financiering is gemoeid. Die rapportage bestrijkt niet meteen alle posten op de balans, maar zal geleidelijk worden uitgebreid. Op welke manier de uitstoot wordt gemeten mogen alle ondertekenaars zelf weten.

Er gaan geen sancties gelden voor ondertekenaars die hun beloften niet nakomen, laat een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. De afspraken moeten volgens de zegsman meer gezien worden als "positieve" toezegging.