2098359
Financieel

Amsterdammer moet 21 minuten werken voor Big Mac

Amsterdam zit in de Big Mac-middenmoot.

Amsterdam zit in de Big Mac-middenmoot.

Voor een vette hap moet de gemiddelde Amsterdammer ruim twintig minuten aan het werk. Na precies te zijn 21,2 minuten heeft hij een Big Mac bij elkaar verdiend.

Amsterdam zit in de Big Mac-middenmoot.

Amsterdam zit in de Big Mac-middenmoot.

Dat blijkt uit een onderzoek van vermogensbeheerder UBS naar onder meer de gemiddelde salarissen in grote wereldsteden. Amsterdam komt hierin in de middenmoot terecht. Van de 77 onderzochte steden hoef je in 23 minder lang te werken om een Big Mac verdiend te hebben.

Dankzij de Big Mac-index van The Economist wordt de McDonald’s-burger als een informele graadmeter voor de koopkracht gezien door de prijs in verschillende valuta met elkaar te vergelijken. Hierop heeft UBS zijn eigen graadmeter gebouwd om arbeidsproductiviteit te meten.

Amsterdam komt hierin dus bovenin de middenmoot terecht. Liefhebbers van fastfood kunnen het beste naar Hongkong verkassen, waar de gemiddelde werknemer maar 11,8 minuten achter het bureau hoeft te zitten voor een Big Mac. In de Keniaanse hoofdstad Nairobi valt het daarentegen niet mee. Pas na 2 uur en 13,8 minuten zit er genoeg geld in het loonzakje om de iconische burger naar binnen te werken.