Nieuws/Financieel
2099208714
Financieel

’Deal bij G7-landen om gas te blijven geven met noodsteun’

Kopstukken van de G-7 landen en der Britse koningin.

Kopstukken van de G-7 landen en der Britse koningin.

CARBIS BAY (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen zijn het in grote lijnen eens over de noodzaak om de economieën te blijven ondersteunen met fiscale stimuleringsmaatregelen. Dat meldde een bron rond de G7-top dit weekend in het Verenigd Koninkrijk aan persbureau Reuters. Op vrijdag was de eerste dag van de top.

Kopstukken van de G-7 landen en der Britse koningin.

Kopstukken van de G-7 landen en der Britse koningin.

De steun voor meer stimuleringsmaatregelen werd gedeeld door alle leiders, met inbegrip van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Duitsland is van oudsher tegen stevige leningen om de groei van de economie aan te jagen. Het land heeft in de loop van de crisis zijn standpunt iets versoepeld.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden heeft er verder bij zijn bondgenoten op aangedrongen om geld in de economie te blijven steken. Zijn minister van Financiën Janet Yellen riep eerder bij de G7-landen al op om „groots uit te pakken.”

Inflatie

Volgens de bron zouden de G7-landen gesproken hebben over een langetermijnbeleid om de gezondheid van de overheidsfinanciën zeker te stellen. Daarmee werd het standpunt van een bijeenkomst van de ministers van Financiën eerder deze maand herhaald. Ook zouden de landen het erover eens zijn dat de huidige, hoge inflatie van tijdelijke aard is.

De Italiaanse premier Mario Draghi benadrukte het belang van maatregelen om de werkloosheid terug te dringen, zoals omscholing en steun voor jongere werknemers. Dat voorstel zou de steun hebben van de Canadese premier Justin Trudeau, aldus de bron.