Financieel/Nieuws
2099342
Nieuws

Polder zet kabinet mes op de keel

Pensioenakkoord vakbonden en werkgevers gelekt

Amsterdam - Na jaren van onderhandelen zijn vakbonden en werkgevers het eindelijk eens over de pensioenen. Ze willen dat de stijging van de AOW-leeftijd flink wordt afgeremd. Ook moet er veel meer ruimte komen voor vervroegde uittreding van oudere werknemers.

Dat staat in het concept-pensioenakkoord dat in handen is van De Telegraaf. De werkgevers en vakbonden noemen het tempo waarin de AOW-leeftijd nu omhoog gaat ’menselijk en maatschappelijk onhoudbaar’. Die zou stijgen naar 67 jaar in 2021, maar zij willen dat met vier jaar vertragen.

Daarnaast eisen ze van het kabinet dat er veel meer vroegpensioenregelingen mogelijk worden gemaakt. „Er zijn meer mogelijkheden nodig voor de huidige generatie oudere werknemers om eerder te stoppen met werken als het niet langer gaat.”

De sociale partners laten het idee van een persoonlijk pensioenpotje helemaal los in dit akkoord. Ze schrijven dat als het kabinet dit plan niet onverkort overneemt, het hele akkoord vervalt. De AOW-voorstellen gaan de regering miljarden kosten.