Nieuws/Financieel
2099691921
Financieel

Arcelor wil Ilva-fabriek teruggeven aan Italië

Tarente - ArcelorMittal wil de Ilva-fabriek in Tarente binnen een maand teruggeven aan de Italianen. Het staalbedrijf heeft daarover brieven naar de buitengewone administrateurs van de fabriek en de bonden gestuurd. ArcelorMittal wil het huurcontract en de daarop geplande aankoop van de fabriek en zijn aanverwante onderdelen verbreken.

Een Italiaanse overheidsfunctionaris heeft inmiddels laten weten de sluiting van de Ilva-fabriek niet te accepteren. De eenzijdige beslissing van ArcelorMittal om de contracten te verbreken hebben geen wettelijke basis. Verschillende ministers kwamen maandag bijeen voor een spoedoverleg over de kwestie.

ArcelorMittal kwam in 2017 als beste partij uit de bus voor de redding van de fabriek en de sanering van de omgeving. De afspraak met de Italiaanse overheid was dat de fabriek eerst verhuurd wordt aan het staalconcern en pas over een paar jaar zou ArcelorMittal de volledige eigenaar worden.

Juridische bescherming

Het bedrijf wijt zijn besluit aan de recente stap van de Italiaanse regering om een belangrijke milieugarantie voor de fabriek in te trekken. Die garantie gaf ArcelorMittal juridische bescherming tegen vervolging voor het vervuilende milieueffect. Volgens het bedrijf was de garantie een belangrijke voorwaarde in het huur- en aankoopcontract.

Naast de ingetrokken milieugarantie verwijst ArcelorMittal ook naar een besluit van de rechter in Tarente over hoogovens. Eén hoogoven zou daardoor in december dicht moeten gaan. Volgens het staalbedrijf zouden dan ook de andere twee hoogovens uit dezelfde overwegingen dicht moeten. Dat maakt het runnen van de fabriek vrijwel onmogelijk, concludeerde het concern.

llva, de grootste staalfabriek van Europa, is al decennialang verwikkeld in schandalen wegens vervuiling van de omgeving en gezondheidsklachten bij omwonenden.