Nieuws/Financieel
2100109801
Financieel

Rode cijfers ABN Amro door witwasproblemen

AMSTERDAM - De witwasproblemen bij ABN Amro hebben de staatsbank opnieuw in de rode cijfers gedrukt. Door de met justitie getroffen schikking boekte ABN Amro over het eerste kwartaal een verlies van €54 miljoen.

Zonder de schikking van €480 miljoen zou ABN Amro over de eerste drie maanden van dit jaar weer winst hebben geboekt. Volgens de bank zou die zijn uitgekomen op €426 miljoen.

Vorig jaar zakte ABN Amro de eerste twee kwartalen in het rood door hoge kredietreserveringen vanwege de coronacrisis. Zo werd precies een jaar geleden een verlies van €398 miljoen bekendgemaakt. Toen moest €1,111 miljard apart worden gezet voor dreigende kredietverliezen.

Opvallend genoeg kon een deel van dit eerder opzijgezette geld ditmaal juist weer uit de stroppenpot gehaald worden. Er was een vrijval van €77 miljoen aan kredietvoorzieningen. Vorige week meldde ook ING bij zijn Nederlandse divisie een vrijval van €10 miljoen aan kredietvoorzieningen in het eerste kwartaal.

Dividend

Ondertussen wachten aandeelhouders nog altijd op hun dividenduitkering over 2019. Banken moeten die in ieder geval nog tot het laatste kwartaal van dit jaar uit voorzorg in kas houden van de Europese Centrale Bank (ECB). Ceo Robert Swaak zegt wel dat ABN Amro ‘klaar staat om het 2019 dividend uit te keren’: „Mits de ECB-voorwaarden dit toelaten.”

Over de witwasproblemen houdt Swaak het in een persverklaring verder kort. Hij stelt dat ABN Amro zich ‘nu kan richten op de toekomst en op het realiseren van onze strategische prioriteiten en financiële doelstellingen’. Drie oud-bestuurders van de staatsbank, onder wie voormalig ceo Gerrit Zalm, wacht mogelijk nog strafvervolging voor de problemen.

Voor het vermeend verstoppen van de verdenking van schuldwitwassen in het jaarverslag over 2020, houdt beleggersclub VEB ABN Amro nog aansprakelijk voor geleden schade voor aandeelhouders. De VEB eist daarom een schadevergoeding.