Nieuws/Financieel
2101388490
Financieel

Koers Airbnb verdubbeld bij beursdebuut

De Amerikaanse beurzen waren donderdag in de ban van nieuwkomer Airbnb. De koers van de huizenverhuursite liet op de eerste handelsdag een ruime verdubbeling zien. Daarmee was Airbnb in één klap $100 miljard waard.

De handel in het aandeel Airbnb ging rond 19.30 uur van start op technologiebeurs Nasdaq bij een koers van $146. Dat was meer dan een verdubbeling ten opzichte van de introductiekoers die eerder was vastgesteld op $68. Topman en mede-oprichter Brian Chesky liet in een eerste reactie weten „geen woorden” voor de koersexplosie te hebben. Airbnb haalde met de beursgang ongeveer $3,5 miljard op. De oprichters van Airbnb cashten ruim $100 miljoen bij de beursintroductie. Het aandeel Airbnb sloot op $144,71. Dat was 113% boven de introductiekoers.

De stemming op Wall Street werd trouwens gedrukt door het opgelopen aantal steunaanvragen van werkloze Amerikanen. De Dow Jones-index sloot 0,2% lager. De breed samengestelde S&P 500-index zakte 0,1%. Technologiebeurs Nasdaq steeg juist 0,5%.

Het aantal uitkeringsaanvragen in de VS steeg vorige week met 137.000 naar 853.000. Dat cijfer valt hoger uit dan verwacht. Door het oplopende aantal coronabesmettingen en nieuwe lockdowns in de VS wordt het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt ondermijnd en worden weer meer mensen ontslagen.

Intussen zijn de Republikeinen en Democraten in Washington het nog steeds niet eens over een nieuw steunpakket voor gedupeerden van de coronacris. Zij leken eerder aan te sturen op een pakket van ruim $900 miljard.

De koers van Facebook ging 0,3% omlaag. Er is een mededingingsklacht tegen het social mediabedrijf ingediend. Facebook zou al jaren stelselmatig hebben geprobeerd de concurrentie uit te schakelen en zette daar zijn marktmacht voor in. Als straf zou Facebook mogelijk Instagram en WhatsApp moeten verkopen als het aan de Amerikaanse justitie ligt.

Woensdag maakte DoorDash een glorieus debuut op Wall Street. De maaltijdenbezorger werd op zijn eerste handelsdag ruim 85% meer waard. Het aandeel DoorDash veerde vandaag weer 2,3% terug.

Oliereuzen Chevron (+3,2%) en ExxonMobil (+2,8%) hadden de wind mee dankzij de hogere olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 3% meer waard. Brentolie oversteeg voor het eerst sinds maart een waarde van meer dan $50 per vat en werd 3,1% duurder op $50,37 per vat.