Nieuws/Financieel
2107329343
Financieel

Shell gaat groene stroom leveren

AMSTERDAM - Shell gaat groene stroom en gas leveren aan Nederlandse consumenten. De energie is afkomstig van Nederlandse wind- en zonneparken, belooft het bedrijf. Shell gaat de concurrentie aan met Eneco, Essent en Vattenfall en hoopt eind dit jaar de eerste klanten te verwelkomen.

Dat meldt Shell donderdag. Mededingingsautoriteit ACM heeft inmiddels een vergunning verleend aan Shell Energy Retail, dat in Groot-Brittannië en Duitsland al stroom en gas levert aan huishoudens.

De energiereus bouwt de operatie in Nederland van de grond af op: er wordt geen bedrijf overgenomen om meteen een sterke positie in de markt te hebben. In 2019 deed Shell een poging energiebedrijf Eneco over te nemen, maar dat mislukte.

Het bedrijf heeft de ambitie om „een substantiële positie” in de markt te verwerven, stelt een woordvoerder. Die markt is nu nog steeds voor een groot deel in handen van Essent, Eneco en Vattenfall (voorheen Nuon). In eerste instantie gaat Shell stroom inkopen op de vrije markt.

Shell Energy biedt een aantal pakketten met groene stroom aan, zoals een dag- nachttarief voor mensen die vooral ’s nachts hun auto opladen.

Shell koopt de groene stroom in op de vrije energiemarkt, en zegt te kunnen aantonen dat de geleverde stroom aan klanten afkomstig is van een groene bron, zoals een windpark.

Shell gebruikt in Nederland meerdere wind- en zonneparken, zoals het in de Noordzee gelegen windpark Borssele III&IV en Hollandse Kust Noord. Het concern begon Shell eind maart dit jaar met de bouw van een nieuw zonnepark in Sas van Gent-Zuid.

Wat Shell zelf aan hernieuwbare energie opwekt, verkoopt het op de vrije markt.

In de toekomst zegt Shell meer groene stroom te kunnen gaan leveren die rechtstreeks van de eigen energieparken komt.