Nieuws/Financieel
2107651378
Financieel

Verwachting staalmarkt ArcelorMittal tegenvaller

LUXEMBURG (ANP) - ArcelorMittal, een van de grootste staalproducenten ter wereld, heeft afgelopen vorig jaar flink geprofiteerd van de sterke vraag naar staal door het economisch herstel van de coronacrisis. Daarbij kon het aan de Amsterdamse AEX-genoteerde concern zijn verkoopprijzen flink verhogen, waardoor de resultaten werden gestuwd.

De omzet van het Indiase concern steeg naar 76,6 miljard dollar, omgerekend 67 miljard euro. Dat was 53,3 miljard dollar in 2020.

De nettowinst sprong omhoog naar 15 miljard dollar. Een jaar eerder werd nog een verlies van 733 miljoen dollar geleden, mede omdat toen fabrieken moesten sluiten vanwege de lockdowns tegen de coronapandemie.

Beleggers waren teleurgesteld, het aandeel zakte na opening 2,4% weg.

Topman Aditya Mittal spreekt in een toelichting dan ook van een sterk jaar voor ArcelorMittal. Volgens hem zorgde het wereldwijde economische herstel voor een grote staalvraag in alle markten, met zeer hoge winstgevendheid voor de onderneming. ArcelorMittal verscheepte vorig jaar bijna 63 miljoen ton staal.

Het in Luxemburg gevestigde bedrijf rekent voor dit jaar opnieuw op goede prestaties. De wereldwijde staalvraag neemt naar verwachting met 2,5 tot 3 procent toe.

"’Solide, maar markt hoopt op meer’"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman:

,,Sterke resultaten met solide groei. Het aantal bedrijfsongevallen neemt wel toe. Dat de grootste staalmaker iets minder optimistisch is dan de markt over de staalmarkt kan de koers beïnvloeden. Het bedrijfsresultaat over het vierde kwartaal blijft achter bij de verwachting van analisten. Topman Aditya Mittal levert een sterk 2021-resultaat, mede dankzij de heronderhandelde contracten met grote autobouwers. Veel aandeelhouders willen snellere progressie in afbouw van CO2-uitstoot, maar de dividendverhoging naar $0,38 maakt waarschijnlijk veel goed. De kwartaalomzet van $20,8 miljard is met 47% stijging op jaarbasis beter dan de markt inschatte, en troeft de 23% stijging die ThyssenKrupp vanochtend meldt af.

Volg @theobesteman op Twitter.

Het staalbedrijf sloot 2021 af met een nettoschuld van $8,4 miljard, tegen $12,3 miljard vorig jaar.