Financieel/Geld
2109242665
Geld

Herstel pensioenen houdt stand: ’Meeste fondsen uit de gevarenzone’

Pensioenfondsen zitten er iets beter bij.

Pensioenfondsen zitten er iets beter bij.

Amsterdam - Miljoenen gepensioneerden en deelnemers van pensioenfondsen hoeven zich geen zorgen meer te maken over naderende kortingen. In de eerste maanden van het jaar is de financiële gezondheid van veel pensioenfondsen verbeterd, en dat herstel houden ze vast.

Pensioenfondsen zitten er iets beter bij.

Pensioenfondsen zitten er iets beter bij.

De meeste fondsen lijken inmiddels uit de gevarenzone te zijn als het gaat om dreigende pensioenkortingen, concludeert risico- en verzekeringsadviseur Aon. De gemiddelde dekkingsgraad, die aangeeft of een pensioenfonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, bleef afgelopen maand onveranderd op 109%.

Dat betekent dat de fondsen voor elke euro aan toekomstige pensioenverplichtingen €1,09 euro in kas hebben. De rente bleef in mei nagenoeg stabiel en ook in de beleggingsportefeuille van de fondsen veranderde er weinig.

Nieuw stelsel

Vorige maand werd duidelijk dat de invoering van het nieuwe pensioenstelsel vertraging heeft opgelopen omdat er nog te veel onzekerheden rondom dit nieuwe stelsel zijn. Nu moet wetgeving uiterlijk 1 januari 2023 klaar zijn.

Daarmee lijkt de druk voor het nieuwe pensioenstelsel van de ketel, meent Frank Driessen, directeur van Aon’s Retirement Solutions. „Maar wij adviseren fondsen en werkgevers met klem om toch door te gaan met de oriëntatie”, zegt hij. „Er moeten straks veel keuzes gemaakt moeten worden en in een dergelijk omvangrijk besluitvormingstraject is zorgvuldigheid van belang.”