Financieel/Geld
2110748546
Geld

Affaire kredietverstrekkers

’Duizenden klanten krijgen te weinig compensatie hoge rentes’

’Klanten krijgen niet de compensatie waarop zij recht hebben.’

’Klanten krijgen niet de compensatie waarop zij recht hebben.’

Amsterdam - Tienduizenden Nederlandse klanten krijgen geen of veel te weinig compensatie van hun kredietverstrekker voor de hoge rentes die zij in het verleden hebben betaald over hun doorlopende krediet. Dat verschuldigde bedrag kan oplopen tot soms tienduizenden euro’s per persoon.

’Klanten krijgen niet de compensatie waarop zij recht hebben.’

’Klanten krijgen niet de compensatie waarop zij recht hebben.’

Dat stellen tv-programma Kassa en Stichting Geldbelangen na onderzoek in een sinds 2016 slepende kwestie rond de variabele rente op het krediet. Beide organisaties zeggen wekelijks mails te ontvangen van boze consumenten die geen of te weinig compensatie krijgen.

Het gaat bij dit onderzoek om kredietverstrekker Santander en Crédit Agricole Consumer Finance. De eerste werd eerder door klachteninstituut Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) op de vingers getikt, maar zou volgens dit onderzoek consumenten die om compensatie vragen consequent afwijzen.

„Naar schatting tienduizenden klanten van dit concern krijgen daardoor niet de compensatie waarop zij recht hebben”, stellen Kassa en Stichting Geldbelangen.

Daarnaast keert Crédit Agricole Consumer Finance volgens hen te weinig aan compensatie uit, waar klanten een verzoek hebben ingediend bij Mijnrentevergoeding.nl, aldus het programma.

Waakhond geïnformeerd

De Consumentenbond, die zegt de klachten te herkennen, stelt een melding te hebben gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten, de toezichthouder. Het meldt 1500 zaken aan te brengen voor compensatie.

Santander en Crédit Agricole konden niet reageren. Het programma zocht contact, Santander meldt volgens Kassa en Stichting Geldbelangen ’te werken aan een zorgvuldige, duurzame oplossing en aanpak voor de betreffende klanten.’

Crédit Agricole Consumer Finance liet Kassa weten dat inmiddels 75.000 klanten via mijnrentevergoeding.nl compensatie kregen.

Stichting Geldbelangen zegt ruim honderd klanten van Crédit Agricole Consumer Finance bij te staan die een bezwaar indienden bij klachteninstituut Kifid. De stichting stelt dat in zo’n tachtig gevallen gemiddeld €9000 extra aan compensatie te hebben afgedwongen, bovenop de compensatie waarop deze mensen via mijnrentevergoeding.nl recht zouden hebben gehad.

Afwijzing

Santander werd in 2021 in een einduitspraak van Kifd bestraft omdat zijn rentes op de doorlopende kredieten niet de dalende marktrente hadden gevolgd. Klanten betaalden te veel.

Kifid deed een jaar eerder uitspraken over kredietverstrekkers Crédit Agricole Consumer Finance, De Nederlandse Voorschotbank en Intermediaire Voorschotbank, en in 2021 over ABN Amro. Zij en ING, Rabobank en Volksbank compenseerden wel ruim, aldus Stichting Geldbelangen.

Kassa verwijst naar een reactie van Santander, waarin het stelt dat ’de uitspraak van Kifid om meerdere redenen onjuist zou zijn.’

De Stichting Geldbelangen stelt sinds 2016 met Kassa bezig te zijn de ’wurgkredieten’ en de compensatieregelingen aan te pakken. ABN Amro zou vorig jaar €120 miljoen extra hebben gereserveerd voor compensatie, naast eerder toegezegde €360 miljoen. Volgens Stichting Geldbelangen maakt ABN Amro echter nog steeds rekenfouten die klanten geld kosten.

ING zette €75 miljoen opzij, aldus Kassa, de Volksbank reserveerde €4 miljoen extra.