Nieuws/Financieel
2111873991
Financieel

Winst ING keldert en uitstel betaling 100.000 klanten

Amsterdam - De nettowinst van ING is over het afgelopen kwartaal met 40% gedaald vergeleken met vorig jaar.

Dat meldt het concern vrijdagochtend voorbeurs. De daling tot een nettowinst van €670 miljoen wordt toegeschreven aan de coronacrisis.

ING zette voor de tegenslag van de coronacrisis €661 miljoen opzij om het effect van leningen die door bedrijven en consumenten niet aflossen op te vangen. Dat is een verdrievoudiging vergeleken met een jaar eerder.

De stroppenpot moest worden aangevuld voor met name de zakenbank in de Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Ook voor de thuislanden Nederland en België moest ING flink meer opzij zetten. Zeker 100.000 klanten van ING hebben tot nu toe uitstel van betaling van leningen en hypotheken gekregen, om hen te helpen om door deze moeilijke periode te komen, aldus topman Ralph Hamers.

De winstdaling is wel minder groot dan analisten vooraf hadden berekend. Zij gingen volgens een peiling door persbureau Bloomberg gemiddeld uit van een resultaat van iets minder dan €411 miljoen.

ING deed het ondanks de coronacrisis beter qua inkomsten. Door de verder verlaagde spaarrentes gingen de rente-inkomsten licht omhoog. In diverse landen verdiende ING flink meer als hypotheekverstrekker. In Nederland daalde dit overigens licht.

„Hoewel we ons nu in een periode van grote onzekerheid bevinden, blijf ik vol vertrouwen over de toekomst van ING”, aldus topman Hamers. ING is overigens nog op zoek naar een nieuwe topman of topvrouw. In februari werd bekend dat Hamers op 30 juni opstapt om later dit jaar leiding te gaan geven aan de Zwitserse bank UBS. Over wie zijn opvolger wordt, werden vrijdag geen mededelingen gedaan.