Nieuws/Financieel
2111925
Financieel

'Fiat Chrysler bijna schuldenvrij'

Balocco - Fiat Chrysler is aan het einde van juni schuldenvrij. Dat zei topman Sergio Marchionne van de Italiaans-Amerikaanse automaker tijdens een presentatie in Italië. Volgens Marchionne hebben Fiat en Chrysler beide ,,tientallen jaren geleden'' onder de schulden.

Tijdens de presentatie ontvouwde de automaker verder nieuwe plannen. Zo zetten Jeep en Maserati in op deels en volledig elektrische voertuigen. Maserati wil zelfs een merk voor elektrische auto's opzetten onder de naam Alfieri. Het sportwagenmerk stopt ook binnen een aantal jaar met dieselmotoren. Alfa Romeo moet de verkopen de komende vijf jaar meer dan verdubbelen.

Ook Fiat gaat veranderen door zich op de 500-reeks, waar volledig elektrische varianten van komen, en de Panda te mikken. De fabrieken in Italië moeten zich richten op de premium-modellen. Aan het eind van het komende vijfjarenplan in 2022 moeten ze op volledige capaciteit draaien.

Brutowinst

In de Verenigde Staten heeft Fiat Chrysler grote plannen voor zijn pick-upmerk Ram. Dat moet een derde meer verkopen en zo de nummer twee op de Noord-Amerikaanse markt worden.

Op financieel gebied verwacht Fiat Chrysler dit jaar een brutowinst (ebit) van minimaal 8,2 miljard euro te behalen. In 2022 moet dat tussen de 13 miljard euro en 16 miljard euro zijn.