Nieuws/Financieel
2113274374
Financieel

Beursreuzen onderaan op lager Damrak

Amsterdam - Veel beleggers bleven vrijdag aan de zijlijn op het Damrak, omdat Wall Street gesloten was vanwege de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag. Beurszwaargewichten Unilever, Shell en Ahold eindigden in de onderste regionen.

De AEX-index sloot vrijdag bij lage omzetten 0,4% lager op 568,3 punten. Dat is toch nog dicht bij de viermaandspiek die halverwege juni werd neergezet op 574 punten.

De beurs van Parijs viel 0,8% terug, terwijl Londen 1,3% daalde en Frankfurt 0,6% verloor. Op Wall Street gingen de belangrijkste indices donderdag 0,4% tot 0,5% omhoog na een meevallend Amerikaans banenrapport. Onafhankelijkheidsdag valt dit jaar op een zaterdag, wat betekent dat de Amerikanen een dag eerder vrij hebben.

Jan-Willem Nijkamp, vermogensbeheerder bij Fintessa, meent dat beleggers vertrouwen blijven houden dat het economisch herstel vroeger komt dan werd verwacht. „Vooral de stabiele werkloosheidscijfers in de eurozone zijn opvallend te noemen, hoewel er veel verborgen werkloosheid kan zijn vanwege de overheidssteun.”

Cees Smit van Today’s vindt beleggers wat te optimistisch. „Maar mensen zijn nu eenmaal optimistisch. Al zet je ze op de Noordpool, dan hopen ze nog dat ze gered worden.” Smit vindt dat je ook niet te veel waarde moet hechten aan de Amerikaanse banencijfers. „Als een werkloze in Amerika een parttime baan bij McDonalds heeft gevonden, dan geldt hij niet meer als werkloos. In Nederland zeggen we dan: die man heeft nog geen passende baan.”

Achter de herstellende beursindices ziet hij ook veel beleggersleed. „Veel beleggers zijn geswitcht naar aandelen die minder last hebben van corona. ASML doet het goed, maar Shell en KLM gaat het bijvoorbeeld niet goed mee. Sowieso staan we dit jaar nog in de min.” Ten opzichte van begin dit jaar staat de AEX nog bijna 6% lager.

ASMI in trek

In de AEX-index ging ASMI vrijdag aan kop met een plus van 2,4%. De toeleverancier voor de chipindustrie lift mee op de kooplust in de techsector. Ook fintechbedrijf Adyen deed het goed met een plus van 1%.

Just Eat Takeaway werd door beleggers 1,2% hoger gezet, gesteund door sterke prestaties van de Duitse branchegenoot Delivery Hero in de voorbije maanden.

ArcelorMittal sloot 1,3% lager. Topman Lakshi Mittal meldde in zakenkrant The Economic Times dat het staalconcern van plan is miljarden te steken in capaciteitsuitbreiding en infrastructuur in India. Het gaat om een kapitaalinjectie van omgerekend €2,4 miljard in de regio Gujarat.

Ahold gaf vrijdag 1,1% prijs, Shell zakte 1% weg. Unilever was hekkensluiter bij de hoofdfondsen met een verlies van 2,3%. Volgens analisten bij ING zou het aantrekkelijk zijn voor de was- en levensmiddelenreus om enzerzijds afscheid te nemen van zijn voedingsmiddelentak en daarna de maker van mondverzorgingsmiddelen Colgate in te lijven.

Beleggers lijken wat winst te nemen op de drie beurszwaargewichten. De koers van Unilever was sinds half maart sterk opgekrabbeld, met 17%. Shell kreeg er sinds dat dieptepunt zelfs 36% bij. Ahold noteert nog steeds hoger dan voordat de coronacrisis uitbrak.

AScX-fonds B&S gaf 2,3% prijs na de melding dat topman Bert Meulman van B&S Groep per direct om persoonlijke redenen opstapt bij de distributeur en groothandelsonderneming.

Meer relevant financieel nieuws elke ochtend gratis in je mail? Meld je hier aan!