Nieuws/Financieel
2113794
Financieel

’Minder keuze tussen zorgpolissen’

Amsterdam - Consumenten zijn niet te spreken over de mogelijkheden die ze hebben als het gaat om zorgpolissen. Ze vinden dat er minder keuze is en weten niet of overstappen lonend is.

Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uit de Zorgmonitor. ACM doet jaarlijks onderzoek naar de zorgverzekeringsmarkt. Wat consumenten denken over de mogelijkheden om een passende zorgverzekering te kiezen lijkt niet goed overeen te komen met de werkelijkheid.

Prijs

Zo blijkt dat minder consumenten vinden dat basisverzekeringen verschillen in prijs in vergelijking met 2017. Ook ervaren ze minder vrijheid van zorgkeuze en dekking. Dit zijn aspecten waarop ze letten als ze een polis kiezen, aldus de ACM.

Verder komt naar voren dat ruim de helft van de consumenten zich niet oriënteert op een andere zorgverzekering en dat een meerderheid geen idee heeft welk bedrag ze jaarlijks zouden kunnen besparen door over te stappen naar een vergelijkbare polis bij een andere verzekeraar. Ook verwachten consumenten meer tijd kwijt te zijn aan het vergelijken van zorgverzekeringen dan zij bereid zijn hieraan te besteden.

Werkelijkheid

De ACM wil daarom dat polissen beter vergelijkbaar en begrijpelijker worden en gaat hier werk van maken. Ook onderzoekt de ACM, samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), wat de consument kan besparen door over te stappen.

Samen met de NZa onderzoekt de ACM momenteel of er in 2017 en 2018 echt minder verschillen waren tussen polissen dan in 2016 en of consumenten zich voldoende bewust zijn van goedkopere, vergelijkbare alternatieven. Eerdere voorlopige resultaten lieten zien dat veel consumenten geld kunnen besparen bij een overstap naar een bijna gelijk, maar goedkoper alternatief. Uitkomsten worden in de zomer van 2018 verwacht.