Nieuws/Financieel
2113979719
Financieel

VS willen niet ingrijpen op valutamarkten

Washington - De Verenigde Staten zijn niet van plan om in te grijpen op de valutamarkten. Minister van Financiën Steven Mnuchin stelde in een interview dat de situatie op termijn kan veranderen, maar dat er op het moment geen noodzaak is om aan de waarde van de dollar te sleutelen.

President Donald Trump heeft meermaals geklaagd dat de dollar te sterk is ten opzichte van andere valuta van handelspartners zoals China en de Europese Unie. Dat werkt in het nadeel van de Amerikaanse export. Hij riep de Federal Reserve, de centrale bank, meermaals op de rentetarieven te verlagen om zo onder meer de waardestijging van de eigen munt een halt toe te roepen.

Volgens de minister heeft het momenteel meer nut als partners van de Verenigde Staten en de Federal Reserve beter zouden samenwerken. De VS beschuldigden China eerder van valutamanipulatie, nadat Peking een stevige waardedaling van de yuan toestond.

Ultra-lange obligaties

Verder maakte Mnuchin bekend dat de VS serieus nadenken over de uitgifte van ultra-lange obligaties met looptijden van 50 en 100 jaar. Het oorspronkelijke idee van schuldpapieren met deze looptijden dateert van 2009. Door extreem langlopende schulden uit te geven kan de regering-Trump de kosten voor belastingbetalers beperken voor het dichten van een begrotingstekort dat jaarlijks fors oploopt.

Mnuchin zei dat zijn hernieuwde interesse in lange obligaties niets te maken had met de daling van de rente op korter lopende schuldpapieren. Het rendement op 30-jarige leningen daalde onlangs voor het eerst tot onder de 2 procent.

Ook verwacht de minister op korte termijn een Chinese handelsdelegatie in de VS te verwelkomen. Hij wilde niet zeggen of een bijeenkomst die eerder voor september stond gepland zal doorgaan.