Nieuws/Financieel
2119988
Financieel

'Microsoft koopt codesite Github'

Redmond - Microsoft neemt softwarecodesite GitHub over. De Windows-maker telt in aandelen 7,5 miljard dollar neer voor het platform, waarbij meer dan 28 miljoen ontwikkelaars zijn aangesloten.

GitHub wordt veel gebruikt door ontwikkelaars van open source-software. Ze plaatsen hun code op de website zodat anderen mee kunnen helpen aan de ontwikkeling of hun eigen versie ervan kunnen maken. GitHub werd bij een investeringsronde in 2015 nog op 2 miljard dollar gewaardeerd. Microsoft denkt de overname voor het einde van het jaar te kunnen afronden.

Overigens maakt GitHub nog wel verlies. De onderneming was daarnaast al negen maanden op zoek naar een nieuwe topman. Na de overname zet Microsoft Nat Friedman op die post neer. Friedman is oprichter van het eerder door Microsoft overgenomen softwarebedrijf Xamarin en bekleedt tegenwoordig een hoge functie bij Microsoft zelf. Mede-oprichter van Github Chris Wanstrath die nu nog de scepter zwaait bij het bedrijf mag elders binnen Microsoft aan de slag.