2123546
Financieel

KPMG schrapt honderden banen in Zuid-Afrika

Johannesburg - Accountantskantoor KPMG schrapt naar verwachting honderden banen in Zuid-Afrika. Enkele regionale kantoren sluiten daar de deuren en het bedrijf hevelt tijdelijk bestuurders uit andere KPMG-kantoren in de wereld over om orde op zaken te stellen in het Afrikaanse land.

De ingrepen zijn nodig vanwege een groot corruptieschandaal waarbij KPMG Zuid-Afrika is betrokken. Daardoor zijn er de laatste tijd veel klanten weggelopen. Het gaat om beschuldigingen in de richting van de invloedrijke ondernemersfamilie Gupta, die nauwe banden zou onderhouden met de eerder dit jaar opgestapte president Jacob Zuma. De familie zou haar connecties met onder meer Zuma hebben gebruikt om lucratieve contracten van de staat te winnen.

KPMG werkte voor ondernemingen met banden met de Gupta-familie en wordt ook al enige tijd door de autoriteiten onderzocht in verband met de zaak. De werkgelegenheid bij de Zuid-Afrikaanse tak van het accountantskantoor loopt al langer terug. Een jaar geleden werkten er nog ongeveer 3400 mensen. Waarschijnlijk zijn daar straks nog zo'n 2200 van over.