Nieuws/Financieel
2124215470
Financieel

'Openingswinst voor Beursplein 5'

Amsterdam - De Amsterdamse aandelenbeurs opent woensdag naar verwachting met winst. Ook elders in Europa zullen de beurzen waarschijnlijk hoger beginnen. De aandacht van beleggers gaat vooral uit naar ontwikkelingen rond de brexit en de Italiaanse politiek.

Het Britse Lagerhuis stemt woensdag over een motie die een no-dealbrexit moet voorkomen. De motie lijkt te worden aangenomen. Dat zou een grote klap zijn voor premier Boris Johnson, die in dat geval waarschijnlijk nieuwe verkiezingen wil.

In Italië wil premier Giuseppe Conte woensdag zijn nieuwe regering presenteren, nadat leden van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (M5S) voor een samenwerking met de Democratische Partij (DP) hebben gestemd. Conte en zijn nieuwe ministers kunnen naar verwachting donderdag worden beëdigd. Door de samenwerking tussen DP en M5S zijn nieuwe verkiezingen in het land voorkomen.

AkzoNobel

Op het Damrak zal het aandeel AkzoNobel mogelijk bewegen op een negatief analistenrapport. Berenberg startte het volgen van het verfconcern met een verkoopadvies.

Het in Amsterdam genoteerde telecomconcern VEON overweegt een notering aan te vragen aan andere aandelenbeurzen. Het bedrijf spreekt daarbij van "beurzen die relevanter zijn voor zijn investeerders".

Osram Licht

Aan het overnamefront heeft de Oostenrijkse sensormaker AMS een formeel tegenbod uitgebracht op het Duitse verlichtingsbedrijf Osram Licht. Het bod van AMS bedraagt 38,50 euro per aandeel, terwijl investeerders Bain Capital en Carlyle Group een bod op Osram hebben gedaan van 35 euro per aandeel.

De Europese beurzen sloten dinsdag licht lager. De AEX-index daalde 0,1 procent tot 559,01 punten en de MidKap zakte 0,5 procent tot 805,78 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent. Ook Wall Street ging omlaag. De Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent in de min op 26.118,02 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,1 procent.

De euro was 1,0974 dollar waard, tegen 1,0964 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 54,29 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent meer op 58,57 dollar per vat.