Financieel/Ondernemen

Column: Laffe aanpak AVG

Jur Engelchor

Weet u wat ik merkwaardig vind? Dat er in Den Haag bestuurders zijn, die als een Slapjanus aan de knoppen zitten. In de Champions’ League van lafheid. Ik heb het nu even over minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

Jur Engelchor

Hij is notabene van de partij van Law and Order, maar weet u nog wat hij zei op 25 mei, op de dag dat de nieuwe privacywet AVG in werking trad? Kleine organisaties hoeven geen boete te verwachten door de AVG. Bij al die zzp’ers, kleine mkb-organisaties, verenigingen en stichtingen zal vanaf 26 mei de autoriteit Persoonsgegevens niet meteen op de stoep staan. Yeah right.

Er wordt dus een nieuwe wet bedacht. Ondernemend Nederland begint veel te laat met het op orde brengen van de interne procedures en knutselt last minute – met name voor de bühne - een privacy statement in elkaar. Want… de wet komt er aan. We wisten het. En, we weten het. Geen enkele ondernemer zit immers te wachten op forse boetes, waarmee al anderhalf jaar wordt gedreigd.

Meevallen

Wat ben je dan blij als je op 24 mei om 23.59 uur alles op orde hebt terwijl minister Sander Dekker, ja, notabene van Rechtsbescherming (!), de volgende dag zegt dat de gevolgen voor kleine bedrijven allemaal wel zullen meevallen. Voorlopig geen boetes. Geen bezoek van de AVG-politie. Alleen grote bedrijven worden gecontroleerd en aangepakt. Pfff….

Maar, wat is juridisch het verschil tussen kleine en grote bedrijven? Niets toch? Voor grote organisaties echter geen coulance. Hebben kleine bedrijven nu méér bewegingsruimte binnen de wet dan grote bedrijven? Maar wát als kleine bedrijven, van zzp tot mkb, er een potje van maken? Wat, als ze nu de wet overtreden? Dus, dat ze onzorgvuldig met gegevens van derden omgaan. Who Cares? Maakt niet uit. Ik herhaal het: voorlopig geen boetes. De AVG-politie staat toch niet op de stoep. De Minister van Rechtsbescherming (!) zegt het zelf!

Afspraak is afspraak

Vergelijk het eens – bijvoorbeeld – met de aankondiging dat op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam de maximumsnelheid van 100km/h naar 70km/h wordt verlaagd. Anderhalf jaar lang wordt er campagne gevoerd (‘Rijd vanaf datum X niet te hard, je krijgt dan een boete!’) en als het dan zo ver is, blijkt dat we gewoon coulant zijn als je (toch) sneller dan 70km/h rijdt. We zetten voorlopig de flitscamera’s niet aan. Nutteloze bangmakerij. Maar wát als er dan plots een dodelijk ongeluk gebeurt op de A2, doordat een automobilist niet oplette én 100 km/h reed? Dan eisen we toch ook Law and Order?

Onbetrouwbaar?

De rechtsbescherming, waar de minister over gaat, wordt dus niet serieus genomen door de minister zelf. Bizar. Hoewel het kleine mkb en de bijna miljoen zzp’ers ongetwijfeld opgelucht adem haalden toen hij met dit bericht kwam, begreep men de hypocrisie tegelijkertijd niet. Het gaat hier namelijk ook om het vertrouwen in de overheid, in de rechtstaat en vertrouwen in het credo: afspraak = afspraak. Dat vertrouwen is met zo een uitspraak beschaamd.

Oh ja, tot slot nog even een (gewetens?)vraagje voor u: bent u klein-mkb of zzp’er? En, u hebt écht nog nooit gehoord van AVG en privacywetgeving? U hebt geen flauw benul waar deze column over gaat? Geen probleem. Helemaal niet erg. Geen man overboord! Er verandert voorlopig helemaal niets voor u. Maakt u zich geen zorgen.

Er zit immers een Slapjanus aan de knoppen.