Nieuws/Financieel
2127045
Financieel

Schademeldingen boeren door hoosbuien naar record

Schade is uitzonderlijk hoog.

Schade is uitzonderlijk hoog.

Het aantal schademeldingen uit de agrarische sector door noodweer breekt dit jaar alle records. De schade in de akker- en tuinbouw door de hoosbuien van afgelopen week is gigantisch, blijkt uit een rondgang van De Telegraaf.

Schade is uitzonderlijk hoog.

Schade is uitzonderlijk hoog.

Bij agrarische verzekeraar AgriVer zijn afgelopen week ruim honderd schademeldingen, vooral aan kassen en gewassen, binnengekomen en dat aantal stijgt nog steeds. ,,Ter vergelijking: vorig jaar hadden wij tot de maand september 130 meldingen van schade door hagel- en regenbuien”, zegt Marien Boersma, managing director van AgriVer.

Interpolis Achmea, ook een grote verzekeraar in de agrarische sector, heeft zestig meldingen binnen gehad. ,,Het gaat dan om schade door overlopen van goten bij kassen en grote schade aan gewassen door heftige buien”, zegt Adri Witlox van Interpolis Agro.

Uitzonderlijk

De verzekeraars constateren dat het aantal schademeldingen door boeren vanwege noodweer de laatste jaren geleidelijk toeneemt, maar zo erg als afgelopen maand is uitzonderlijk. ,,We hebben dit jaar nu al meer dan tweehonderd schademeldingen binnen en we zijn nog niet eens op de helft van het jaar”, zegt Boersma.

Ook Witlox stelt dat het aantal schademeldingen in mei nog nooit zo hoog geweest is. ,,En we zien al langere tijd dat de buien steeds lokaler, korter en heviger zijn.”

Verzekeraars kunnen nog niet zeggen hoeveel schade het noodweer heeft veroorzaakt, omdat het afhankelijk is van de opbrengst van de oogst. Boersma: ,,Het schadebedrag wordt pas tijdens de oogsttijd, meestal in het najaar, vastgesteld. Voor die tijd is het lastig de schade te ramen, want gewassen kunnen zich nog geheel of gedeeltelijk herstellen. Na een aanrijding met een verkeersbord staat het verkeersbord scheef en dat zal niet na enkele dagen weer recht trekken. Dat ligt in de agrarische sector anders.”

Verzekeren tegen noodweer

Boeren kunnen zich sinds 2010 via een zogeheten Brede Weerverzekering verzekeren tegen noodweer. De hoge premie voor een dergelijke verzekering weerhoudt boeren daarvan. Bij de Rijksdienst voor Ondernememend Nederland (RVO) kunnen boeren een tegemoetkoming vragen voor een Brede Weerverzekering. Ondanks de geleidelijke toename van de schade, is het aantal subsidieaanvragen met 2098 nauwelijks hoger dan vorig jaar.