Nieuws/Financieel
2131011285
Financieel

Philips sleept Defensie voor de rechter om order van één miljoen

Amsterdam - Medisch technologiebedrijf Philips sleept de Nederlandse staat voor de rechter om een opdracht voor de levering van defibrillatoren aan het ministerie van Defensie ter waarde van ongeveer een miljoen euro. In een kort geding eist de multinational dat de aan een ander bedrijf gegunde order wordt teruggedraaid. Volgens Philips zijn er fouten gemaakt in de aanbestedingsprocedure.

Defensie gaf voor de levering automatische externe defibrillatoren (aed’s), apparaten die bij een hartaanval gebruikt kunnen worden en die zelfs niet getrainde gebruikers stapsgewijs vertellen hoe ze het apparaat moeten gebruiken, de voorkeur aan apparaten van het bedrijf Fuego-Tiel. Volgens informatie van aanbestedingsplatformTenderned gaat het duizend aed’s, plus een optie op nog eens 2500 apparaten.

Philips stelt echter dat de producten van Fuego-Tiel niet in alle situaties een geluid maken, terwijl dat wel een van de eisen in de aanbesteding was.

Philips bevestigde het kort geding te hebben aangespannen, maar wil inhoudelijk niet reageren op de zaak. Ook Defensie gaat niet inhoudelijk op de zaak in. Wanneer de kortgedingrechter uitspraak doet, zal volgens woordvoerders van beide partijen aan het eind van de zitting blijken.