Nieuws/Financieel
2132439
Financieel

Abu Dhabi steekt miljarden in economie

Abu Dhabi wil de komende drie jaar $13,6 miljard (€11,6 miljard) in de economie steken. Ook mogen bedrijven die in een speciale vrije zone gevestigd zijn en daarmee voordelen hebben die andere bedrijven niet hebben, meedoen aan overheidsaanbestedingen. Op die manier probeert het olierijke emiraat de economie te stimuleren en 10.000 banen te creëren.

De overheid van Abu Dhabi wil nieuwe industrieën steunen, het toerisme bevorderen en het makkelijker maken om zaken te doen in het land, zei kroonprins Mohammed Bin Zayed Al Nayhan. Hij wil dat zijn ambtenaren binnen negentig dagen de plannen uitwerken.

Diverse landen rond de Perzische Golf proberen hun economie minder afhankelijk te maken van olie. Dat doen ze door bedrijven uit andere sectoren aan te trekken en buitenlandse investeringen te stimuleren. Onder meer Dubai ging Abu Dhabi voor.

Door de lage olieprijzen van de afgelopen jaren, moesten veel Golfstaten bezuinigen. Nu de olieprijs weer omhoog gaat, kunnen ze maatregelen nemen om de niet-oliegerelateerde sectoren weer harder te laten groeien. Die groei zwakte de afgelopen jaren af.