Nieuws/Financieel
2133251
Financieel

Brussel zet in op miljardeninvesteringen

BRUSSEL (ANP) - De EU heeft de komende jaren forse investeringen nodig in onder meer duurzame infrastructuur, innovatie en onderzoek en digitalisering van de maatschappij.

De Europese Commissie stelt daarom voor om 15,2 miljard euro op de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 te reserveren. Met behulp van Europese garanties denkt Brussel meer dan 650 miljard aan extra voornamelijk privé-investeringen in zeven jaar in strategisch belangrijke projecten in de EU te kunnen genereren.

Alle bestaande EU-programma’s voor leningen en garanties wil de commissie bij elkaar voegen onder de naam InvestEU. Voor de garanties is 38 miljard euro beschikbaar.

Het voorstel borduurt voort op het Europees Fonds voor Strategische Investeringen EFSI, beter bekend als het Junckerplan. Dat werd in 2014 door Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker bedacht om particuliere investeerders te bewegen geld in Europese infrastructuur- en innovatieprojecten te steken. Ze worden over de streep getrokken door garanties van de commissie en leningen van de Europese Investerings Bank (EIB). Het EFSI-programma loopt eind 2020 af.

Juncker: ,,Dat programma is een bewezen succes. Het heeft al bijna 290 miljard euro aan investeringen opgeleverd die anders niet mogelijk waren geweest en heeft 635.000 kleinere bedrijven aan financiering geholpen. Daarom breiden we dit model met InvestEU uit.’’

De lidstaten sluiten als het aan de commissie ligt nog voor de Europese verkiezingen in mei 2019 een akkoord over het nieuwe meerjarenbudget, officieel meerjarig financieel kader (MFK) geheten.