Financieel/Ondernemen
2133612
Ondernemen

#DOORBREKER Joris Jonker van The Fctre

’De Tesla van het elektrisch wonen’

Joris Jonker wil laten zien dat gasvrij wonen nu al te realiseren is.

Joris Jonker wil laten zien dat gasvrij wonen nu al te realiseren is.

Amsterdam - In 2050 moeten alle huizen van het aardgas af zijn. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wegen de opbrengsten echter niet op tegen de kosten van de aanpassing naar energieneutrale woningen. Joris Jonker, directeur van The Fctre, spreekt dat ferm tegen. „Voor een kwart van de huishoudens is gasvrij wonen nu al mogelijk zonder meerkosten.”

Joris Jonker wil laten zien dat gasvrij wonen nu al te realiseren is.

Joris Jonker wil laten zien dat gasvrij wonen nu al te realiseren is.

Jonker is bekend met de energiewereld. Eerder stond hij aan de wieg van de slimme thermostaat Toon. „Het is een traditionele markt die zelf niet voor een omwenteling gaat zorgen. Daar heb je een nieuwe speler voor nodig. Wat Tesla voor elektrisch rijden heeft gedaan, willen wij voor elektrisch wonen doen.”

Financiering

The Fctre (spreek uit als the factory) helpt bij het gasloos en zo energieneutraal mogelijk maken van woningen. „Veel mensen willen wel van hun cv-ketel af, maar weten niet hoe. Ze weten niet welke oplossingen er zijn en of het financieel haalbaar is.” Naast advies over warmtepomp en zonnepanelen, verzorgt The Fctre de installatie, het onderhoud en indien nodig de financiering. In dat laatste geval blijven waterpomp en zonnepanelen in het bezit van het bedrijf en betaalt de klant een maandelijks bedrag. „Veelal minder dan de huidige energierekening.”

De klant verbindt zich door de ‘huur’ niet aan het bedrijf. Als klanten opzeggen wordt de apparatuur opgehaald en elders geïnstalleerd. Mede-oprichter Jan-Willem van Wensem benadrukt dat dit niet wenselijk is. „We hebben er dus baat bij om zo goed mogelijk werk te leveren.”

Rendabel

The Fctre richt zich nu alleen op huizen die voldoende geïsoleerd zijn, omdat de warmtepomp anders niet rendabel is. Het gaat vaak om woningen in het duurdere segment. Jonker: „Niet alleen omdat de bewoners meer te besteden hebben en daardoor de investering makkelijker kunnen dragen. Grote huizen hebben vaak een hoger energieverbruik, waardoor er meer te besparen valt. Bij een laag gasverbruik, kun je beter wachten tot de apparatuur goedkoper is. Al is besparing niet de enige afweging. Elektrisch wonen is de toekomst. Over 30 jaar moet het sowieso gebeuren.”