Nieuws/Financieel
2133659401
Financieel

Shell en ABN bezorgen AEX lager slot

De Amsterdamse beurs heeft dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag een stap teruggezet. Sommige beleggers namen wat winst na de beursrally van vorige week. ABN Amro, Shell en Air France KLM waren de grote verliezers op Beursplein 5.

De AEX-index sloot 0,8% lager op 561,75 punten. De AMX daalde 2,4% naar 774,72 punten. De koersenborden in Londen (-1,9%), Parijs (-1,6%) en Frankfurt (-1,4%) kleurden eveneens rood.

„We kwamen even op adem”, zei Ralph Wessels, hoofd beleggingsstrategie van ABN Amro, over de AEX die gas terugnam na vorige week met liefst 7,5% te zijn opgelopen. De beurskoersen schoten afgelopen vrijdag omhoog nadat het aantal banen in de VS vorige maand onverwacht was gegroeid. „Het economisch herstel in de VS komt eerder dan verwacht. Dat is positief, maar er is geen sprake van een V-vormig herstel”, benadrukte Wessels.

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag verdeeld. De Dow Jones-index zakte 0,8%. Technologiebeurs Nasdaq steeg juist 0,2%.

Experts verwachten dat de Amerikaanse Federal Reserve woensdagavond geen nieuwe stimuleringsmaatregelen zal aankondigen. Wel kijken ze met belangstelling uit naar de visie van Fed-voorzitter Jerome Powell op de Amerikaanse economie. „Powell zal waarschijnlijk zeggen dat hij een expansief beleid blijft voeren om de economie te ondersteunen”, verwacht ABN Amro-strateeg Wessels.

Steeds meer beleggingsexperts noemen de beurzen intussen erg duur. De befaamde beleggingsstrateeg Jeremy Grantham van de Amerikaanse vermogensbeheerder GMO waarschuwde enkele dagen geleden zelfs voor een stevige beurscorrectie. Hij wijst erop dat hoewel beleidsmakers ongekend stevig hebben gereageerd op de coronacrisis en de economieën steeds verder open gaan, de recessie nog altijd zeer diep zal zijn.

Volgens Ken Fisher is er deze lente mogelijk juist een nieuwe bullmarkt ontstaan na de coronacrash van maart. „In april stegen aandelenkoersen wereldwijd met 11,1%. Dat is het hoogste maandelijkse rendement sinds april 2009, de eerste volledige maand van de vorige bullmarkt”, legt de Amerikaanse miljardair uit.

In de AEX was ABN Amro de grootste verliezer met een min van 5,5%. ING (-4%) en ASR (-3,4%) werden eveneens flink teruggezet. De financiële waarden gaven daarmee weer terrein prijs na de afgelopen twee weken juist een inhaalrace te hebben gemaakt. Bankaandelen hadden vandaag ook last een oproep van de European Systemic Risk Board aan Europese banken om tot eind dit jaar geen dividend uit te keren en aandelen in te kopen. Dit invloedrijke orgaan wordt voorgezeten door ECB-president Christine Lagarde.

Beurszwaargewicht Royal Dutch Shell (-4,5%) trok de AEX eveneens omlaag. ArcelorMittal leverde 2,5% in. Topmannen van de Europese staalbedrijven vinden dat de Europese Commissie de hoeveelheid staal die van buiten Europa mag worden ingevoerd verder terug moet brengen. Volgens hen houdt het EU-bestuur te weinig rekening met de afgenomen vraag als gevolg van het coronavirus.

Techinvesteerder Prosus ging met een winst van 2,5% aan kop bij de hoofdfondsen. Biotechnologieconcern Galapagos (+2,3%) lag er eveneens positief bij.

Bij de middelgrote fondsen stond luchtvaartconcern Air France KLM (-8,3%) onderaan. Bodemonderzoeker Fugro werd 6% teruggezet na maandag met ruim 14,5% te zijn gestegen.

Basic-Fit zakte met 3,9% tot €24,35. De sportscholenuitbater heeft tegen €25 per aandeel voor €133,3 miljoen geld opgehaald bij hoofdzakelijk institutionele beleggers. Apothekersbedrijf Fagron hield de voeten droog in de AMX met een plus van 2,1%.