Nieuws/Financieel
2135733753
Financieel

Verkoop Janssen-coronavaccin onzekere factor geworden bij J&J

BETHESDA (ANP/RTR) - Farmaceut Johnson & Johnson (J&J) schrapt zijn eerdere vooruitzichten voor de verkoop van zijn coronavaccin. Het in Leiden ontwikkelde Janssen-vaccin heeft veel concurrentie van andere vaccins tegen Covid-19. Daarnaast is er een wereldwijd overaanbod, schrijft J&J bij zijn kwartaalcijfers.

Begin dit jaar voorspelde J&J nog 3,5 miljard dollar (ruim 3,2 miljard euro) aan omzet te behalen uit het door dochterbedrijf Janssen ontwikkelde vaccin. Nu schrapt J&J de prognose voor vaccinverkopen in zijn geheel. Ook verwacht het concern een lagere aangepaste winst dan eerder voorspeld.

Onder andere in Nederland kregen de boostervaccins van Pfizer en Moderna, die met een nieuwere technologie werken, de voorkeur boven die van Janssen. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers raadde mensen in maart de andere vaccins aan, alhoewel iedereen die wilde ook voor een Janssen-boosterprik kon kiezen. Moderna en Pfizer verwachten dit jaar enkele tientallen miljarden aan omzet uit hun coronavaccins.

Johnson & Johnson had vorig jaar ook last van productieproblemen bij zijn coronavaccins. Na de inenting kan bovendien een uiterst zeldzame maar ernstige bijwerking optreden.

Dankzij de verkoop van andere medicijnen boekte Johnson & Johnson wel een hogere omzet dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Dat komt onder andere doordat reguliere zorg weer vaker door kan gaan dan tijdens de hoogtijdagen van de pandemie. De opbrengsten stegen met 5 procent tot 23,4 miljard dollar dankzij de verkoop van verschillende geneesmiddelen tegen de kankersoort multipel myeloom, prostaatkanker en psoriasis. De winst daalde juist met 17 procent tot 5,1 miljard dollar.