Nieuws/Financieel
2136071185
Financieel

CNV-leden: meer agressie op werkvloer door corona

UTRECHT (ANP) - Ruim een derde van de hulpverleners stelt dat de agressie op de werkvloer toeneemt door de coronacrisis. Dat zegt vakbond CNV na onderzoek onder 1150 leden in de publieke sector, waaronder zorgmedewerkers, ambulancepersoneel, gevangenispersoneel, ov-personeel en beveiligers.

Van de ondervraagden wordt 40 procent vaker agressief benaderd door patiënten, cliënten en omstanders en heeft 15 procent vaker te maken met fysiek geweld. Zo'n 70 procent zegt dat mensen een korter lontje hebben door de coronacrisis.

"Schokkend, schrijnend en ontluisterend", zegt Patrick Fey, vicevoorzitter CNV. "Onze hulpverleners staan dag en nacht klaar om Nederland te helpen. Dat uitgerekend zij met zoveel agressie te maken hebben, is stuitend. Schelden, grof taalgebruik, duwen, klappen krijgen, spugen: bij veel hulpverleners komt dit vaak voor. Hulpverleners verdienen meer dan ooit onze waardering en steun."

Volgens het onderzoek van CNV zegt 16 procent van de ondervraagden dat ze te weinig steun krijgen van de leidinggevende nadat ze agressief zijn benaderd en vindt 22 procent dat de werkgever te weinig maatregelen neemt tegen agressie op de werkvloer. "Dit zijn te hoge percentages. Werkgevers hebben hierin een cruciale rol", zegt Fey. "We roepen hen op om hun personeel zoveel mogelijk te ondersteunen in deze zware fase."