Nieuws/Financieel
2136269
Financieel

Tesla heeft wind in de zeilen op Wall Street

New York - Tesla hoorde woensdag tijdens de middaghandel in New York bij de winnaars op de Amerikaanse beurzen. Beleggers zetten het aandeel flink hoger na bemoedigende opmerkingen van topman Elon Musk over de productie van de Model 3. Het sentiment op Wall Street werd daarnaast gesteund door positieve ontwikkelingen wat betreft de relatie tussen de Verenigde Staten en China.

De Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,9 procent in de plus op 25.028 punten. De brede S&P 500 won 0,5 procent tot 2761 punten en technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,2 procent bij op 7654 punten.

De koers van Tesla ging ruim 7 procent omhoog. Musk benadrukte maar weer eens dat het autobedrijf ,,zeer waarschijnlijk" zijn productiedoel van 5000 wagens per week van het type Model 3 gaat halen. Door gemiste doelstellingen en het verbranden van veel geld om de productie van die voor een breder publieke bedoelde wagen op orde te krijgen, stond Tesla de afgelopen maanden nog flink onder druk.

Amerikaanse producten

China zou de Verenigde Staten hebben aangeboden 70 miljard dollar meer te steken in Amerikaanse producten. De stap zou de kou uit de lucht moeten nemen na het aankondigen van importtarieven door de VS op onder meer staal en aluminium. Daardoor dreigde een wereldwijde handelsoorlog.

Vliegtuigbouwer Boeing was een van de sterkste stijgers in de Dow, met een plus van 2,5 procent. Er gaan berichten rond dat het Amerikaanse concern geen enkel vliegtuig meer wil leveren aan Iran. De laatste dagen kondigden meer grote bedrijven aan zich terug te trekken uit Iran als gevolg van het opzeggen van het atoomakkoord door de Verenigde Staten en hernieuwde sancties tegen het land.

Facebook

Ook Facebook (min 1,7 procent) was in het nieuws. De socialenetwerksite bevestigde gebruikersgegevens te hebben gedeeld met zeker vier Chinese techbedrijven. Een van die bedrijven, Huawei, ligt al onder het vergrootglas in de VS omdat het gegevens zou delen met de Chinese overheid.

International Paper liet verder weten zijn pogingen te staken om het Ierse papier- en kartonconcern Smurfit Kappa voor miljarden dollars in te lijven. Het aandeel ging bijna 2 procent omhoog.

De euro was 1,1776 dollar waard, tegen 1,1774 dollar bij het Europese slot eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 64,85 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs en werd verhandeld voor 75,13 dollar per vat.