Financieel/Geld
2136285466
Geld

Onderzoek consumentenbond meldt grote verschillen

’Dure WA-autoverzekering dekt vaak niet beter’

Amsterdam - Jaarpremies van WA-autoverzekeringen lopen flink uiteen, terwijl de voorwaarden in de meeste gevallen grotendeels hetzelfde zijn. Dat concludeert de Consumentenbond na een onderzoek van prijzen en algemene voorwaarden van deze verzekeringen.

In het onderzoek figureert SNS met gemiddeld de laagste jaarpremie (gemiddeld €327), gevolgd door Vereniging Eigen Huis en ZLM. Op flinke afstand volgen Aegon (€574) en Nationale-Nederlanden (€562 bij polissen via een adviseur). Hekkensluiter is De Kilometerverzekering met een polis gericht op weinig rijden (€760).

Volgens de bond biedt een dure verzekering zeker niet per se een betere dekking. „Zo betaalt een 40-jarige man uit Amersfoort met vijf schadevrije jaren €26 per maand voor de verzekering van zijn 6 jaar oude Volkswagen Polo via Allianz Direct. Bij Nationale-Nederlanden betaalt hij €54”, constateert de bond. „Terwijl de dekking van Allianz in het onderzoek een betere beoordeling (8,1) krijgt dan die van Nationale-Nederlanden (7,2).”

De verzekeringen dekken allemaal dezelfde basis, namelijk schade aan anderen. De verschillen zitten in de voorwaarden, zoals acceptatiecriteria, premieopbouw en het effect van schadeclaims (bonus-malus). Maar ook in de opzegtermijnen, aanvullende dekkingen en regelingen voor een tweede auto in het gezin.

Hema en InShared scoorden het best qua voorwaarden (8,6). Zij hanteren een ruim acceptatiebeleid en hebben – voor een WA-dekking – relatief uitgebreide hulpverlening in Nederland en het buitenland. Ook is er bij beide een ruime keuze uit aanvullende dekkingen.