Nieuws/Financieel
2137044493
Financieel

Deliveroo moet alsnog pensioenpremies betalen

Amsterdam - Deliveroo moet alsnog ongeveer 640.000 euro aan achterstallige pensioenpremies afdragen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat het bedrijf in de kern een maaltijdbezorger is en daarmee voldoet aan de voorwaarden om verplicht deel te nemen aan het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg.

De uitspraak betekent dat Deliveroo pensioenpremies moet afdragen voor al zijn medewerkers met een contract. Het bedrijf is sinds 2015 actief in Nederland en werkte in het begin uitsluitend met bezorgers met een arbeidsovereenkomst.

Sinds november 2017 werkt Deliveroo juist alleen nog maar met zzp'ers. De rechter oordeelde echter begin dit jaar dat dat niet kon en bestempelde de samenwerkingen met die freelancers ook als arbeidsovereenkomst. De door het pensioenfonds aangespannen zaak heeft nog niet direct gevolgen voor de zzp'ers, omdat het beroep over die eerdere uitspraak nog loopt.

Techbedrijf

Deliveroo is van mening dat het niet verplicht is tot het afdragen van pensioenen, omdat het naar eigen zeggen geen maaltijdbezorger is maar een techbedrijf. De kernactiviteiten zouden te maken hebben met de website en app, waarmee eten kan worden besteld.

De rechter ging daar niet in mee en vond voldoende aangetoond dat bezorgen wel degelijk de basis is van Deliveroo. "De activiteiten, het bestelproces, de digitale omgeving en de reclame-uitingen zijn allemaal gericht op het uiteindelijke doel: het bezorgen van maaltijden. Het verdienmodel van Deliveroo is ook volledig op de bezorging gebaseerd", zo meldt de rechtbank in een toelichting op de uitspraak.