Nieuws/Financieel
2137647316
Financieel

Invallen bij boodschappen- en maaltijdbezorgers in EU om kartel

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat sommige bedrijven die in de EU maaltijden en boodschappen bezorgen verboden prijsafspraken maken. Bij meerdere bedrijven in twee EU-landen zijn daarom onaangekondigd inspecteurs binnengestapt, meldt de commissie.

De commissie vreest dat de bedrijven afspraken hebben gemaakt of samen zijn opgetrokken om „nationale markten voor het online bestellen van voedsel, boodschappen en andere consumentenproducten te verdelen”, laat zij weten. Daarmee zouden ze Europese mededingingsregels overtreden. Die verbieden kartelvorming en andere praktijken die de vrije concurrentie inperken.

Het Duitse bedrijf Delivery Hero heeft bevestigd dat bij het hoofdkantoor in Berlijn een inspectie heeft plaatsgevonden door de Europese Commisie. Just Eat Takeaway en Uber benadrukten dat zij niet bij het onderzoek vanuit Brussel betrokken zijn.

Hoge boetes

Voor bedrijven die zich daaraan schuldig hebben gemaakt, dreigen hoge boetes. Die kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet. Maar wie nu naar voren treedt, open kaart speelt en meewerkt aan het onderzoek, mag hopen op coulance, benadrukt de commissie. Dan valt aan straf nog te ontkomen.