Nieuws/Financieel
2139966102
Financieel

Shell en ING bezorgen AEX lager slot

Amsterdam - De Amsterdamse beurs is dinsdag voor de derde achtereenvolgende handelsdag lager gesloten. Stevige verliezen voor de zwaargewichten Shell, ING en Unilever drukten de AEX in het laatste handelsuur in het rood.

De AEX-index sloot 0,7% lager op 537,28 punten. De AMX-index eindigde 0,1% in de min op 808,91 punten. De koersenborden in Londen (-0,8%), Frankfurt (-0,6%) en Parijs (-0,1%) kleurden eveneens rood.

De AEX stond juist het grootste gedeelte van de dag op winst. „Het is enorm hard gegaan in de afgelopen dagen. Maar op de Europese beurzen begon vandaag het gevoel te overheersen dat de negatieve reactie van de voorbije dagen toch wat overdreven is geweest”, zei vermogensstrateeg Simon Wiersma (ING). Volgens hem putten beleggers er moed uit dat China de eigen munt vandaag niet verder liet verzwakken.

„Er is opluchting dat China zelfs alweer is begonnen met het opkopen van de munt”, vulde vermogensbeheerder Krist Plaizier (Fintessa) aan. Het vertrouwen bij beleggers keerde voorzichtig terug. „Er staat veel geld langs de zijlijn. Met de dalingen die we hebben gezien, zijn er momenteel veel koopjes te krijgen op de beurs”, aldus Plaizier.

De beurskoersen kregen in de ochtenduren een positieve impuls dankzij meevallende Duitse industriecijfers. Beleggers keken met angst en beven uit naar de graadmeter van de Europese economie, maar konden opgelucht ademhalen: het aantal fabrieksorders in Duitsland nam met 2,5% toe, en niet, zoals verwacht, met slechts 0,5%. „Dat is een opsteker”, benadrukte Wiersma. Met een blik op de historisch lage rentestanden stelde hij echter dat de situatie op de financiële markten waarschijnlijk nog wel even volatiel zal blijven. „De vlucht naar veilige havens is nog niet helemaal voorbij.”

De Amerikaanse beurzen koersten aan het einde van de middag 0,2% tot 0,5% hoger. De beurzen in New York beleefden maandag nog hun slechtste dag van het jaar met verliezen van 2,9% tot 3,5%.

In de AEX was Takeaway.com vandaag de grootste stijger met een plus van 1,7%. Het maaltijdenbestelconcern bereikte definitief overeenstemming over het samengaan met Just Eat. KPN werd 1,6% meer waard.

Beurszwaargewicht Royal Dutch Shell leverde echter 1,1% in. De koers van de energiegigant stond al onder druk sinds de tegenvallende kwartaalcijfers van vorige week. ING drukte eveneens op de AEX met een min van 1,1%. Hetzelfde gold voor levensmiddelenconcern Unilever (-0,9%).

In de AMX-index profiteerde Air France KLM van een adviesverhoging bij Bernstein. Het luchtvaartconcern won 3%. PostNL, maandag ook al in trek na positieve kwartaalcijfers, mocht nog eens 3,9% bijschrijven.

De grootste verliezer bij de middelgrote fondsen was Flow Traders, dat 2,3% kwijtraakte. Smallcapfonds ForFarmers leverde 1,8% in na een adviesverlaging van KBC Securities.